2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A világ a múlt század utolsó harmadától - a személyi számítógépek megjelenésétől - igen látványos átalakuláson megy keresztül, hátrahagyva a korábbi vezető gazdasági ágazatokat, hogy átadják helyüket az újaknak. Ezt a korszakot Daniel Bell amerikai szociológus nyomán gyakran posztindusztriális korszaknak hívjuk. Ebben az új időszakban a gazdaság legfontosabb hajtóerejévé a tudás vált, az anyagi javak mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a szellemi termékek. Ha pedig a tudás ennyire fontos számunkra, elkerülhetetlen annak menedzselése.

A tudásmenedzsment elsődleges célja, hogy a hallgatag tudást felszínre hozza olyan formában, hogy mások számára is hasznosítható legyen. Ehhez pedig az kell, hogy az emberek hajlandók legyenek megosztani tudásukat, ne érezzék úgy, hogy a tudás hatalom. Ezt segíthetik a közös célok és az ebből fakadó együttműködés légköre, vagyis a támogató szervezeti kultúra, ezen belül is a bizalom és a kommunikáció. Az emberek akkor dolgoznak leghatékonyabban együtt, ha bíznak egymásban. Ahol az emberek nem működnek együtt, ahol ellenséges a légkör, ott elpocsékolt pénz és idő tudásmenedzsmenttel foglalkozni. Ezt erősítik meg a KPMG egyik fórumán elhangzottak is: "nemzetközi tapasztalatok szerint egy tudásmenedzsment jellegű beavatkozás sikere 20-30%-ban infrastruktúra, 70-80%-ban szervezeti kultúra és vezetői stílus függvénye".


Felhasznált irodalom

Ármos-Barabásné-Baráth-Dúsné-Ferenczy-Gabrielné-Harnos-Ittzés-Perczelné-Szabóné-Szelényi-Ugrósdy: Biometriai módszerek és alkalmazásaik MINITAB programcsomaggal, Gödöllő 1993.

Boda György: Tudásmenedzsment Magyarországon, megjelent: Sveiby, Karl Erik: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás, KJK. 2001.

Bőgel György: Tudásmenedzsment – a láthatatlan hatalom, megjelent: Magyar Távközlés, 1999. szeptember

Davenport, T. H. - Prusak, L.: Tudásmenedzsment, Kossuth 2001.

Szelényi László: Többváltozós ökonometriai módszerek, Gödöllő 2001.

Szelényi László: 2002. első félévben tartott előadásain készített jegyzeteim, Szent István Egyetem, Gödöllő


A szerző Fevita Oktatási, Tanácsadó és Szolgáltató Kft., Budapest és a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya oktatója

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.