2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európában Ciprus, Írország és Svájc társaságiadó-rendszere a legvonzóbb a KPMG nemzetközi felmérése szerint, míg Magyarország tizenegyedik a rangsorban. A jó adórendszer azonban a felmérés szerint önmagában még nem garancia a versenyképességre.

A felmérés során nagyvállalatok adószakértőit kérdezték meg arról, mennyire tartják vonzónak országuk adórendszerét más európai államokhoz viszonyítva. Az éllovasok pozíciójukat saját adórendszerük stabilitásának, értelmezhetőségének és a viszonylag alacsony adókulcsoknak köszönhetik Csehország, Románia és Görögország a sereghajtók közé tartozik, esetükben főképp az adórendszer bonyolultságát, valamint a sok és túl gyakori adóváltozást illette kritika.

Az Európai Unióhoz Magyarországgal egy időben, 2004-ben csatlakozott országok közül Málta, Észtország és Szlovákia kapta a legjobb értékelést az adózási rendszer tekintetében, megelőzve Magyarországot.

"Bár Lengyelország és Csehország gazdasága egyaránt látványosan növekszik, mindkét ország a leggyengébben szereplő öt állam között van társaságiadó-rendszere alapján a vizsgált 28 országból” - mutatott rá Mike Glover, a KPMG adóosztályának vezető partnere. "Ez nem azt jelenti, hogy az adó ne lenne fontos, de a befektetési döntéseket sok egyéb tényező is befolyásolja" – tette hozzá.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a gyenge adórendszerrel működő országok esetében mindez nem csupán a belföldi, de a nemzetközi kereskedelemben is hátrányt jelent a cégek számára - a válaszadók 70 százaléka vélekedett hasonlóan. Ugyanakkor a pozitív értékelést kapott államok képviselőinek mindössze 43 százaléka gondolja úgy, hogy a vonzó adórendszer előnyökkel jár a nemzetközi versenyben.

Európai szinten az adójogszabályok mennyisége a legkevésbé vonzó, 28 százalékos értékeléssel. Ez az eredmény azonban államonként óriási különbségeket rejt, így például a ciprusi válaszadók 100 százaléka vonzónak ítélte ebből a szempontból hazáját, míg a romániai megkérdezettek úgy nyilatkoztak, hogy országukban túl sok a jogszabály.

Az adóhatóságokkal ápolt viszonyt általában pozitívan értékelték a megkérdezettek. Ezek közül is kiemelkedik Írország, Svájc, Észtország, Finnország, Dánia, Szlovénia és Litvánia. A kevésbé elégedettek ebből a szempontból Németország, Spanyolország, Olaszország, Csehország és Görögország polgárai.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!