<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Európában Ciprus, Írország és Svájc társaságiadó-rendszere a legvonzóbb a KPMG nemzetközi felmérése szerint, míg Magyarország tizenegyedik a rangsorban. A jó adórendszer azonban a felmérés szerint önmagában még nem garancia a versenyképességre.

A felmérés során nagyvállalatok adószakértőit kérdezték meg arról, mennyire tartják vonzónak országuk adórendszerét más európai államokhoz viszonyítva. Az éllovasok pozíciójukat saját adórendszerük stabilitásának, értelmezhetőségének és a viszonylag alacsony adókulcsoknak köszönhetik Csehország, Románia és Görögország a sereghajtók közé tartozik, esetükben főképp az adórendszer bonyolultságát, valamint a sok és túl gyakori adóváltozást illette kritika.

Az Európai Unióhoz Magyarországgal egy időben, 2004-ben csatlakozott országok közül Málta, Észtország és Szlovákia kapta a legjobb értékelést az adózási rendszer tekintetében, megelőzve Magyarországot.

"Bár Lengyelország és Csehország gazdasága egyaránt látványosan növekszik, mindkét ország a leggyengébben szereplő öt állam között van társaságiadó-rendszere alapján a vizsgált 28 országból” - mutatott rá Mike Glover, a KPMG adóosztályának vezető partnere. "Ez nem azt jelenti, hogy az adó ne lenne fontos, de a befektetési döntéseket sok egyéb tényező is befolyásolja" – tette hozzá.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a gyenge adórendszerrel működő országok esetében mindez nem csupán a belföldi, de a nemzetközi kereskedelemben is hátrányt jelent a cégek számára - a válaszadók 70 százaléka vélekedett hasonlóan. Ugyanakkor a pozitív értékelést kapott államok képviselőinek mindössze 43 százaléka gondolja úgy, hogy a vonzó adórendszer előnyökkel jár a nemzetközi versenyben.

Európai szinten az adójogszabályok mennyisége a legkevésbé vonzó, 28 százalékos értékeléssel. Ez az eredmény azonban államonként óriási különbségeket rejt, így például a ciprusi válaszadók 100 százaléka vonzónak ítélte ebből a szempontból hazáját, míg a romániai megkérdezettek úgy nyilatkoztak, hogy országukban túl sok a jogszabály.

Az adóhatóságokkal ápolt viszonyt általában pozitívan értékelték a megkérdezettek. Ezek közül is kiemelkedik Írország, Svájc, Észtország, Finnország, Dánia, Szlovénia és Litvánia. A kevésbé elégedettek ebből a szempontból Németország, Spanyolország, Olaszország, Csehország és Görögország polgárai.

MTI/Menedzsment Fórum