2008. február 29. 11:39

A Magyar Szállodaszövetség (MSz) felkéri a döntéshozókat, hogy a 2009. évi adózási szabályok kialakításánál az európai versenytársak áfa-kulcsaihoz igazodó csökkentett kulcsokat alakítsanak ki.

"Meggyőződésünk, hogy a jelenleginél alacsonyabb - az EU tagországaiban átlagosan alkalmazott - áfa-kulcs hozzájárulna az egész magyar turizmus versenyképességének, a szállodák jövedelmezőségének, a szolgáltatások minőségének javulásához, több szállodai beruházás indításához, új munkahelyek létrejöttéhez, az ország devizabevételeinek növeléséhez, így a nemzetgazdaság gyorsabb fejlődéséhez is. Várható, hogy az áfa-kulcs csökkentése – területileg és időben eltérő módon – árcsökkenést is eredményez" - áll a Magyar Szállodaszövetség pénteki közleményében.

Az érdekvédelmi szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy verseny nemcsak szállodák, hanem városok és országok között is zajlik. A szállodák nemzetközi versenyképességét, jövedelmezőségét erősen befolyásolja egy-egy ország adórendszerén belül az áfa kulcsok mértéke.

Az áfát a szállodák beépítik áraikba, a magasabb áfa-kulcs magasabb árakat jelent, így negatívan hat a keresletre, tehát az az ország versenyhátrányba kerül, ahol az áfa mértéke a nemzetközi átlag felett van.

A szövetség szerint Magyarországon a szállodákat nagyon hátrányosan érintette az elmúlt években, hogy a szállodai szobát terhelő áfa-kulcs 2004. január 1-vel 12-ről 15 százalékra, majd 2006. szeptember 1-vel 15-ről 20 százalékra emelkedett. A jelenlegi 27 EU tagország között csupán Dániában alkalmaznak ennél magasabb áfát, míg a számunkra fő versenytárs országokban, Ausztriában 9 százalék, Csehországban pedig tíz százalék. Húsz tagországban a szállodai szobát terhelő áfa 10 százaléknál nem magasabb.

MTI/Menedzsment Fórum