2017. október 10. 16:22

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán jegyzi a kedden parlament elé kerülő törvényjavaslatot.

Balog Zoltán nyújtotta be a parlamenthez a Wacław Felczak Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. 

Az alapítvány feladata a magyar-lengyel barátság és együttműködés további elmélyítése. A feladatok a következők lennének:

  • a magyar-lengyel barátság hagyományának, az együttműködés fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára, 
  • az ifjúsági együttműködés és kapcsolatépítés erősítése különösen a kultúra és a sport területén, 
  • egymás nyelvének és kultúrájának megismerését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, 
  • a magyar-lengyel kulturális, gazdasági és politikai szervezetek közös innovációs gondolkodásának elősegítése mindkét ország versenyképességének erősödése érdekében. 
Az indoklás szerint a javaslat és az alapítvány létrehozásának célja a magyar-lengyel barátság társadalmi bázisának szélesítésére irányuló politikai szándék megvalósítása.
 
A kormány majd külön határozatban gondoskodik az alapítvány vagyonának biztosításáról és minimális éves pénzügyi támogatásának mértékéről. 
 
Ki volt  Wacław Felczak?
 
A benyújtott dokumentum szerint történész volt, a magyar-lengyel kapcsolatok kutatója, a két nép közötti barátság és a közép-európai összefogás eszméjének áldozatos terjesztője, a nácizmus- és kommunizmusellenes lengyel ellenállás egyik vezető személyisége volt. 

Fő könyvét 1983-ban adták ki "Magyarország története" címmel lengyelül, hazánk történelmének máig az egyik legfontosabb összefoglaló alapműve Lengyelországban. A nyolcvanas évek végén fontos hatást gyakorolt a magyar rendszerváltás folyamatára, a mai magyar többpárti demokrácia megalakulására is.

A két nép közötti kulturális és közéleti kapcsolatokat ápolók számára Wacław Felczak azóta is a magyar-lengyel barátság történelemformáló erejének, nácizmusellenes és kommunizmusellenes hagyományainak, demokratikus elkötelezettségének, közép-európai jelentőségének és összeurópai felelősségtudatának a jelképes személyisége. 

mfor.hu