2017. október 10. 16:22

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán jegyzi a kedden parlament elé kerülő törvényjavaslatot.

Balog Zoltán nyújtotta be a parlamenthez a Wacław Felczak Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. 

Az alapítvány feladata a magyar-lengyel barátság és együttműködés további elmélyítése. A feladatok a következők lennének:

  • a magyar-lengyel barátság hagyományának, az együttműködés fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára, 
  • az ifjúsági együttműködés és kapcsolatépítés erősítése különösen a kultúra és a sport területén, 
  • egymás nyelvének és kultúrájának megismerését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, 
  • a magyar-lengyel kulturális, gazdasági és politikai szervezetek közös innovációs gondolkodásának elősegítése mindkét ország versenyképességének erősödése érdekében. 
Az indoklás szerint a javaslat és az alapítvány létrehozásának célja a magyar-lengyel barátság társadalmi bázisának szélesítésére irányuló politikai szándék megvalósítása.
 
A kormány majd külön határozatban gondoskodik az alapítvány vagyonának biztosításáról és minimális éves pénzügyi támogatásának mértékéről. 
 
Ki volt  Wacław Felczak?
 
A benyújtott dokumentum szerint történész volt, a magyar-lengyel kapcsolatok kutatója, a két nép közötti barátság és a közép-európai összefogás eszméjének áldozatos terjesztője, a nácizmus- és kommunizmusellenes lengyel ellenállás egyik vezető személyisége volt. 

Fő könyvét 1983-ban adták ki "Magyarország története" címmel lengyelül, hazánk történelmének máig az egyik legfontosabb összefoglaló alapműve Lengyelországban. A nyolcvanas évek végén fontos hatást gyakorolt a magyar rendszerváltás folyamatára, a mai magyar többpárti demokrácia megalakulására is.

A két nép közötti kulturális és közéleti kapcsolatokat ápolók számára Wacław Felczak azóta is a magyar-lengyel barátság történelemformáló erejének, nácizmusellenes és kommunizmusellenes hagyományainak, demokratikus elkötelezettségének, közép-európai jelentőségének és összeurópai felelősségtudatának a jelképes személyisége. 

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.