2014. január 31. 08:01

Az ipari termelői árak 0,5 százalékkal nőttek tavaly decemberben az előző hónaphoz képest, és szintén 0,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A múlt év egészében a belföldi és az exportárváltozás eredőjeként a termelői árak 0,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012-ben, ezen belül a gyógyszergyártás (7,7 százalék) és az élelmiszeripar (4,4 százalék) árai nőttek a legnagyobb mértékben. A belföldi értékesítés termelői árai decemberben 0,5 százalékkal haladták meg az előző havit, de 1,4 százalékkal csökkentek 2012 decemberével összehasonlítva. Éves átlagban a belföldi eladások tavalyi árai 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző évinél.

Decemberben legnagyobb mértékben, 3,7 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 1,2 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, valamint 0,6-0,6 százalékkal a textil- és bőriparban, illetve a vegyi anyag, termék gyártásában lettek magasabbak a belföldi árak az előző hónaphoz képest.

Nagyobb mértékben, 2,0 százalékkal csökkentek az árak a járműgyártás, 1,1 százalékkal a villamos berendezés gyártás, továbbá 0,5-0,5 százalékkal az élelmiszeripar, valamint és az egyéb feldolgozóipar és javítás területein. A nagy súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban, megtörve az augusztus óta tartó csökkenő trendet, 0,4 százalékkal növekedtek az árak.

Az ipari exportárak szintén fél százalékkal emelkedtek decemberben és 1,6 százalékkal nőttek egy év alatt. Az egész év átlagában az exportárak 1,5 százalékkal nőttek. Decemberben a forint 5,4 százalékkal volt gyengébb az euróval, de egy százaléknál is csekélyebb mértékben gyengült a dollárral szemben  az egy évvel korábbi árfolyamához hasonlítva. A feldolgozóipari exportárak 0,4 százalékkal nőttek decemberben az előző havihoz, és 1,8 százalékkal az előző év azonos időszakához képest.

Decemberben az élelmiszeriparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék és a gép, gépi berendezés gyártásában 1-1 százalékkal emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest és 1,8, illetve 6,4 százalékkal  voltak az egy évvel korábbinál magasabbak.

A gyógyszergyártásban 14,2 százalékkal, az élelmiszeriparban 1,8, a  járműgyártásban 1,2 százalékkal és a villamos berendezés gyártásában 3,1 százalékkal voltak  magasabbak az exportárak, mint egy évvel korábban.  A forint az euróval szemben 0,9 százalékkal gyengült, míg az amerikai dollárral szemben 0,5 százalékkal erősödött decemberben - közölte a KSH.

MTI