<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A program megszorítási oldalát mindenképpen muszáj lesz végigcsinálni, mivel nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a vártnál jóval kisebb lesz a GDP - jelentette ki az mfor.hu-nak Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője szerint ha életbe lépnek az intézkedések, akkor idővel javulhat Magyarország befektetői megítélése, a szuperbruttósítás következő évi bevezetése pedig könnyebbé teheti a cégek munkáját.

A tegnap ismertetett Bajnai-csomag nagy részével egyet lehet érteni, véli Suppan Gergely. Úgy tűnik, hogy hozzá mernek nyúlni néhány fenntarthatatlan elemhez, ami persze sok embernek fájhat. De ettől függetlenül – fogalmazott az elemző - több pozitív lépés felismerhető a miniszterelnök elképzeléseiben, ilyen a 13-dik havi nyugdíj eltörlése, amiről évek óta sokan mondják, hogy nem finanszírozható. A gyes és a gyed költségvetési vonzata viszonylag kicsi, azonban pozitív hatást válthat ki, hogy nő a munkaerőpiacon a kínálat.

Suppan Gergely szerint a program megszorítási oldalát mindenképp muszáj lesz végigcsinálni, mivel nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a vártnál jóval kisebb lesz a GDP. Emiatt kisebbek lesznek a bevételek, és ha nem csökkentjük a kiadásokat, akkor az államháztartási deficit magasabb lehet három százaléknál. Ezt pedig mindenképp meg kell akadályozni, különben Magyarországot továbbra is folyamatosan leminősítenék. Ekkor újabb forintkrízisek alakulhatnának ki, és emelkedő kamatokra kellene számítani. Összességében a Bajnai-csomag elegendő lehet arra, hogy az ország megálljon a lejtőn, hangsúlyozta az elemző.

A keresletszűkítés gondokat okozhat


Természetesen néhány elemmel problémák is akadhatnak, hiszen ezek tovább szűkíthetik az egyébként is gyengülő keresletet. Nyilvánvaló, hogy a ki nem fizetett béreknek és nyugdíjaknak rövidtávon recesszió mélyítő hatásuk van.

A szociálpolitikai támogatásokat körét is egyértelműen szűkíteni kell, és a  hozzáférést is meg kell nehezíteni. Ez is egy fenntarthatatlan rendszer, gondoljunk csak arra, hogy ma már olyan bűnszervezetek működnek, amelyek a szocpol-ra utaznak, emlékeztetett a Takarékbank elemzője.

A lakásépítők is fogják a fejüket, hogy mi lesz most. De az érem másik oldala, ha a külföldi befektetők úgy ítélik meg, hogy az ország fenntartható pályán áll, akkor elkezdődhet a kamatok csökkenése. Ekkor idővel a forintkamatok is eljuthatnak oda, ahol a devizakamatok jelenleg tartózkodnak. Ebben az esetben a lakáshitelhez piaci alapon ugyanolyan alacsonyan lehet hozzájutni, mint a mostani támogatott hitelekhez. Ezek az intézkedések a későbbiekben pozitívan fognak visszahatni, mondta Suppan Gergely.

A csomag egy része olyan javaslatokból áll, amelyeket az alkotmány miatt nem lehet azonnal bevezetni. Ide tartoznak a gyerekvállalást érintő kiadások és a nyugdíjkorhatár emelése.

Nem lesz annyira fájó az áfa-emelés

Meglepetés, hogy az áfát a korábbi tervekkel ellentétben nem 23, hanem 25 százalékra emelik. De a legszükségesebb termékek áfája csak 18 százalék lesz, ezért közel sem lesz annyira fájó, hogy a nem mindennap vásárolandó cikkek adója nő, véli a szakember. De szerinte annak a kérdésnek nincs túl sok jelentősége, hogy 23, 24 vagy 25 százalék lesz a felső kulcs.

Ha tágabb körben nézzük az áfa-emelést, akkor nyilvánvaló, hogy a fogyasztás visszafogása elemi érdekünk. Nemcsak a költségvetést kell ugyanis rendbe raknunk, hanem a fizetési mérleget is, ehhez pedig a fogyasztást mérsékelni kell, magyarázza Suppan Gergely.

Az áfa-emelés eredményeként a korábban becsültnél mintegy 1,2 százalékponttal magasabb lehet majd az infláció, de az emelés komolyabb mértékű inflációs nyomást nem fog okozni. (23 százalékos áfa-kulcs esetén 2.4 százalékponttal ugrott volna meg az infláció, a legutóbbi verzió esetén 3,6 százalékponttal, ehhez jön még a jövedéki adók 0,4-0,5 százalékpontos hatása.) A forint gyengülésekor ugyanis láthattuk azt, hogy az áremelkedést a kereskedők nem tudták teljes mértékben áthárítani a vevőkre. Feltehetően az áfa-emelés vonatkozásában is ez lesz a helyzet.

A GDP visszaesését Bajnai most 5,5-6 százalékra teszi, ami meglehetősen pesszimista forgatókönyv. Suppan Gergely bízik benne, hogy ennél kisebb lesz a mínusz, és jövőre már egy szerény kis plusz lesz majd a GDP-ben.

Jön a szuperbruttósítás

Érdekes újdonság lehet jövőre a szuperbruttósítás, aminek bevezetése után a személyi jövedelemadót a munkabér és a munkáltatói járulékok után számított alapból vonnák le. Ez átláthatóbbá teszi a cégek adminisztrációját és egyszerűsíti a vállalkozások munkáját. Természetesen a sávhatárokat és a kulcsokat át kell alakítani, hiszen az adóalap sokkal magasabb lesz.

A munkaadói teher idáig 32,5 százalék volt, ami két lépcsőben 5,5 százalékponttal csökken (az eho eltörlésével együtt). Bár könnyen lehet, hogy a tíz százalékos járulékcsökkentés jobb volna,  még a mostani, szerényebb mértékű csökkentésnek is bizonyára lesz pozitív hatása a foglalkoztatásra, állítja a TakarékBank elemzője.

A bürokrácia tovább fog burjánzani

Az állami bürokráciához viszont nem nyúl a csomag, bár ígéreteket erre vonatkozóan is tartalmaz. Jobbára olyan jelképes intézkedések olvashatók benne, mint a minisztereke fizetésének 10-15 százalékos csökkentése. De a bürokrácia lefaragásának érdekében nincsenek megnevezve konkrét intézkedések.

Az elemző szerint annak a fideszes felvetésnek mindenképp sok értelme van, hogy az egész állami feladatkört át kell nézni. Persze ezt már évek óta vizsgálják, szakértők százszor átnézték a jogszabályokat, mégsem jutottak semmire. Erre utalhatott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, amikor azt mondta, hogy "az államot az alapjaitól újra kell építeni". De ez nem változtat azon, hogy a 13-dik havi juttatásokat el kellett venni, jelentette ki Suppan Gergely.

Varga M István

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.