TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A KPMG szerint alapvető változást hoz az összeolvadások és akvizíciók számvitelében a Nemzetközi Számviteli Standardok Testület által a napokban elfogadott új nemzetközi standard.

A KPMG szerint alapvető változást hoz az összeolvadások és akvizíciók számvitelében a Nemzetközi Számviteli Standardok Testület által a napokban elfogadott új nemzetközi standard.

A szakmai szolgáltató cég fontos lépésnek tartja, hogy az IFRS 3-ként ismert új standard - az értékvesztés kivételével - eltörli a goodwillnek és bizonyos immateriális javaknak az eredményre hatóan történő ráfordításként való elszámolását, valamint a cégegyesítési módszerként ismert, korábban is ritkán alkalmazott számviteli eljárást.

Az új standard megalkotásának egyik fő motivációja az volt, hogy az IASB az amerikai számviteli normákhoz kívánt közelíteni. A goodwill amortizációjának eltörlésére, és ehelyett az évenkénti értékvesztési tesztelésre vonatkozó követelmény az amerikai gyakorlattal van összhangban. Az új standard bevezetése egyszerűbb és kevésbé költséges lesz. Sőt, így elkerülhető az is, hogy olyan előírások jöjjenek létre, melyek nincsenek összhangban más IFRS standardok értékvesztési követelményeivel.

Ez jelentős hatással lehet sok, IFRS szerint beszámolót készítő társaság főbb számaira. 2002-ben a goodwill amortizációja néhány vizsgált európai társaságnál elérte a nettó nyereség vagy veszteség 195 százalékát is. Az IFRS 3 alkalmazásával ilyenfajta éves ráfordítások nem kerülnek elszámolásra. Ez, amennyiben értékvesztési veszteségek nem merülnek fel, alapvetően növelni fogja a nettó eredményadatokat. Ugyanakkor a társaságok rákényszerülnek arra, hogy ritkábban, de magasabb összegben kell elszámolniuk az értékvesztési veszteségeket, ha a felvásárolt tevékenység teljesítménye elmarad a várakozásoktól. Ráadásul, bár a goodwill amortizációja és értékvesztése nem pénzjellegű tételek, mégis hatással vannak az eredményekre és az eredményalapú mutatókra, például az egy részvényre jutó eredményre.

A most közzétett új standard alkalmazása ugyanakkor egy újabb eltérést hoz létre a magyarországi és a nemzetközi számviteli előírások között.

Az IFRS 3 jelentős változást fog eredményezni mindazon társaságok számára, amelyek 2005-től térnek át az IFRS alkalmazására. Az összeolvadási és akvizíciós tranzakciókkal aktívan foglalkozó társaságok számára szükséges lehet, hogy azonnal felmérjék az ebből származó hatásokat, miközben a többi társaságnak minimálisan a megkövetelt értékvesztési tesztekre kell koncentrálnia.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.