<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Magyar Nemzeti Bank jogerősen megnyerte az eddig lezárult közérdekű pereket, amelyet a forintalapú és tényleges devizahiteles elszámolást érintően 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított áprilisban, hogy az érintett bankoknak a 2010. november 26. utáni időszakra vonatkozóan is kötelességük legyen elszámolni a fogyasztókkal - közölte a jegybank.

A kereseteket azért indította a jegybank, hogy a bíróság megállapítsa: tisztességtelenek, ezért érvénytelenek a pénzügyi intézmények 2010. november 26-át követően közzétett általános szerződési feltételeinek (ászf) egyes előírásai, illetve a korábban közzétett ászf-ek ezt követő módosításainak egyes részei. Ezek az előírások a forint alapú, illetve ténylegesen devizában törlesztett fogyasztói kölcsön- és lízingszerződések részei, és egyoldalú kamat-, díj- illetve költségemelést tesznek lehetővé a pénzügyi intézménynek.

A perek döntő többsége jogerősen lezárult, egy esetben van felülvizsgálati eljárás folyamatban a Kúria előtt, egy további perben az eljárást a bíróság felfüggesztette. Két érintett pénzügyi vállalkozás a per időszakában önkéntesen alávetette magát az adott időszakra vonatkozó elszámolási kötelezettségnek, így ezen eljárásokat a bíróság megszüntett. A bírósági döntések szerint a pénzügyi intézmények perrel érintett ászf-jei az érintett időszakra vonatkozóan is nagyobb részben tisztességtelennek, így érvénytelenek voltak - áll a jegybank közleményében.

Az MNB tapasztalatai szerint a közérdekű perekben kifogásolt szerződési kikötések lényegében azonosak voltak azon kikötésekkel, amelyek tisztességtelenségét a bíróságok már korábban - a bankok által a magyar állammal szemben indított elszámolási perekben - megállapították.

Az elszámolási értesítőket - a két időszakra vonatkozóan egyben - 2015. szeptember 30-ig kellett postára adni a fogyasztóknak, 8 pénzügyi intézmény esetében azonban (az azokat érintő perek lezárultának időpontja miatt) az elszámolás későbbre tolódik. Az elszámolási értesítők részletes információin túl a közérdekű perek eredményéről és az értesítők megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban is tájékoztatniuk kell ügyfeleiket.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.