<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly államháztartási reform nélkül nem lehet az adóreformot végigvinni - jelentette ki László Csaba, a KPMG adópartnere, volt pénzügyminiszter a Századvég Alapítvány és a Konrad Adenauer Stiftung adózásról rendezett konferenciáján.

László Csaba

Ha nem tudjuk az államháztartás kiadási oldalát érdemben visszaszorítani, akkor adóreformot sem lehet Magyarországon csinálni. Az állami feladatok nagysága határozza meg ugyanis, hogy mennyi adót kell beszedni. A konvergenciaprogram teljesítése, az eurozónához való csatlakozás a gazdaság hosszú távú fejlődési lehetőségei miatt is megkérdőjelezhetetlen - mondta.

Magyarországon az állam túl sok területen, túl sok funkciót vállal magára, és ezeket nem látja el hatékonyan. A hatékonyság növelése László Csaba szerint vagy alacsonyabb kiadásban, vagy magasabb ellátási színvonalban jelenhet meg. Az állami feladatellátás színvonalát tekintve szerinte inkább a színvonal javítására kell koncentrálni, s nem feltétlenül arra, hogyan lehet még egy forintot megtakarítani.

Az adószakértő úgy vélekedett, bár az ellenőrzési rendszer minden szinten kiépült, a közpénzek felhasználásának érdemi ellenőrzése területén nagyon rosszul állunk. László szerint az államháztartási reform egyik legnagyobb eredménye az lenne, ha sikerülne rendbe tenni a pártfinanszírozást.

László Csaba szerint olyan típusú adóreformra, mint 1988-ban, egész biztosan nincs szükség Magyarországon. A legnagyobb problémát a relatíve magas adószintekben jelölte meg. Nem csak az szja, a tb- járulékok (különösen a munkáltatói), hanem a társasági adó (hozzáadva a kiegészítő adót és az iparűzési adót) sem tekinthető már alacsonynak, sőt az utóbbi kezd a felső harmadba tartozni Európában. Ennek oka részben a szűk adóalap, az, hogy még mindig sokan el tudják kerülni az adófizetést - mondta.

Az egykulcsos adórendszer bevezetése László Csaba szerint már önmagában adóreform lenne. Az adócsökkentésről gondolkodva alapvetően az iparűzési adó, a kiegészítő adók, a munkáltatói járulék jöhetnek szóba - derült ki. Az értékalapú ingatlanadó bevezetése szerinte nehezen megkérdőjelezhető, amint a kis adók kiiktatása is.

A rendszerben is vannak még tartalékok - hívta fel a figyelmet: ma 14 ezer önkormányzati adóellenőr körülbelül 500 milliárd forint adót szed be az államháztartás számára, ebből 400-450 milliárd az iparűzési adó. A központi adóapparátus és az illetékhivatalok ugyancsak mintegy 14 ezer alkalmazottja 8-9 ezer milliárd forintnyi adót szed be. Az önkormányzati beszedési rendszer nem hatékony, érdemes lenne összevonni a központival - mondta.

MTI/Menedzsment Fórum