2017. november 17. 16:31

Ezzel magyarázza Lázár, hogy miért kell 10 éves elidegenítési tilalom a panellakások cseréjénél.

A hódmezővásárhelyi panellakás csere programról szóló helyi rendelt értelmében az önkormányzat támogatásával megvásárolt új, elsősorban kertes házas övezeti ingatlant 10 évig nem adhatják el a tulajdonosok. Ezt túl szigorú megkötésnek gondolják a hódmezővásárhelyi lakosok, de Lázár János szerint szükség van erre a megkötésre.

Képünk illusztráció 

A Miniszterelnökséget vezető miniszert azt mondta erről portálunknak, hogy ez egy helyes intézkedés. Az érintettek közpénzből kapnak támogatást, a közvagyont pedig meg kell védeni. Ebből nem lehet ingatlanbizniszt finanszírozni - közölte.

"Az nem megy, hogy valaki egy társásházi lakásból vesz egy kertes házat, majd a kertes házat egy év múlva eladja, a pénzt meg elteszi és visszaköltözik az ipari technológiával épült házba. Nem ez a cél."

Lázár szerint a program lényege, hogy miként lehet kertes házba kiköltözni a panelházakból. Szóba hoztuk, hogy a helyi rendelet alapján a panelházak bontása már nem cél, az önkormányzat más hasznosítási megoldásokban gondolkodik. Pedig a program nyári meghirdetésekor az volt a kormány indoka, hogy a panelházak az életciklusuk végén járnak, elavult technológiát képviselnek, ezért a vissza- illetve a teljes elbontásuk lenne célszerű.

Viszont a panelházakban maradók - az MTA országos felmérés szerint a lakók 30-40 százaléka nem mozdulna jelenlegi lakásából - objektív akadályt jelentenek a bontás előtt - vetettük fel. Lázár szerint objektív akadályokról nem lehet beszélni, legfeljebb szubjektívekről. "Meglátjuk, hogy a hódmezővásárhelyi 210 lakásban élők hogyan döntenek" - mondta. Szerinte 20-25 éves távlatban kell gondolkodni, és a számos lehetőség - a költözés mellett a felújítások, korszerűsítések támogatása - közül kell majd kiválasztani a megfelelő megoldásokat.

A tapasztalatok szerint egyébként a 210 hódmezővásárhelyi lakásból mintegy 100 esetében jelezték már a tulajdonosok, hogy szívesen részt vennének a programban.

mfor.hu