2017. november 14. 10:24

A hódmezővásárhelyi önkormányzat támogatja a kiköltözést.

Múlt pénteken elfogadta a Minőségi Otthoncsere Programról szóló előterjesztést a hódmezővásárhelyi képviselőtestület, így megnyílt az út a panelbontási programként elhíresült lakáscsere projekt előtt. Első körben közel 80 tulajdonos válthat ingatlant.

Hódmezővásárhelyi séta 

Mint arról múlt héten beszámoltunk, az országban elsőként Hódmezővásárhelyen adnak lehetőséget  panellakásokban élőknek, hogy programszerűen, önkormányzati támogatással költözzenek át egy más életminőséget kínáló ingatlanba. Ami lehet kertes ház, vagy más, lakás céljára szolgáló ingatlan; a lényeg, hogy ne ipari technológiával készült létesítmény legyen az új otthon.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre a múlt heti Kormányinfón árulta el, hogy azon a héten pénteken dönt a hódmezővásárhelyi testület a panelcsere programról szóló rendelettervezetről. A jóváhagyó döntés meg is született. A promenad.hu beszámolója szerint  a rendelet a Csengettyű köz lakóit érinti, azokat, akik a több mint 100 lakásos tízemeletes tömbökben élnek.

Hét társasházról van tehát szó, ahonnan közel 80 lakó jelezte az önkormányzatnak, hogy szívesen átköltözne egy másik ingatlanba. A város ehhez támogatást nyújt: alapesetben 6 millió forintért megveszi a lakást, és további 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az új ingatlan megvételéhez. Az így elérhető 12 milió forint a felső határt jelenti a kertes házba való költözés esetében. (Ennél is többet kaphatnak azok a családok, ahol legalább két gyermek van.) Amennyiben más ingatlant szemel ki a jelentkező, akkor 10 millió forint a támogatási plafon. A családi ház vásárlásához felújítási és bővítési támogatást is igényelhetnek a lakók. 

Pályázatot azok nyújthatnak be, akik életvitelszerűen laknak a panelekben. Az egyenes ági leszármazottak is jelentkezhetnek a programba, de gondoskodniuk kell arról, hogy a lecserélendő panellakás tulajdonosa élethosszig tartó haszonélvezeti jogot kapjon az új ingatlanban. A feltételek között szerepel továbbá, hogy a megszerzett ingatlant 10 évig nem lehet elidegeníteni.

A testületi ülésen részt vett Lázár János is, aki korábban a város polgármestere volt. Néhány tisztázó jellegű kérdés után a támogatásáról biztosította a tervezetet - derül ki az ülésről készül tudósításokból. A beszámolók szerint elhangzott, hogy a Csengettyű utcai lakáscserék támogatása a város és a kormány között még májusban megkötött Modern Városok Program révén valósulhat meg. Más nyilatkozatokból pedig az derült ki, hogy itt nem állnak meg, más tömbök is bekerülhetnek a projektbe.

Az viszont nem világos, hogy az eredeti cél, tehát az üressé váló panelek visszabontása megvalósul-e. Aki nem akar elköltözni a panelból, az továbbra is ott lakhat - hangzott el a testületi ülésen. Az előterjesztés is az opciók között említette a "másféle hasznosítást". Vagyis lehet, hogy a panelbontási lendület elakadt, ami érthető lenne, mivel az eladandó lakások elhelyezkedésétől függ, hogy a tömbök mely része üresedik meg, és hol maradnak lakók.

Baka F. Zoltán

mfor.hu