TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az EU egyik kulcspozícióban lévő tisztségviselője figyelmeztette az újonnan csatlakozó tagországokat, hogy ne siessék el a közös valuta bevezetését, mert az eurónak és maguknak is ártanának vele.

Caio Koch-Weser, a gazdasági és pénzügyi bizottság új elnöke attól tart, hogy a jövőre csatlakozó tíz ország közül egyesek "túlságosan derűlátó" menetrendet határoztak meg az euró bevezetésére.

Koch-Wesernek a Financial Times kontinentális kiadásában pénteken ismertetett nyilatkozata szerint a majdani tagállamok egy része már az árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) történő belépésének időpontját is túl koraira tette. Az ERM-II-ben való részvétel a valutauniós tagság előfeltétele.

Az illetékes utalt az érintett országok tetemes államháztartási hiányára, egyes esetekben a magas munkanélküliségre, valamint arra, hogy most már nehéz olyan bevételekre szert tenniük, mint amilyenek a korábbi privatizációkból folytak be. "Egyesek számára a konvergencia ebben a szakaszban nehezebb, mint az első szakaszban volt" - mondta.

Az új tagországoknak bizonyítaniuk kell majd, hogy képesek fenntartani valutájuknak az euróhoz viszonyított árfolyamstabilitását, mielőtt csatlakozhatnának az övezethez. A befogadásukról szóló döntést pedig szigorú gazdasági ismérvek szerint fogják meghozni - tette hozzá.

Koch-Weser elismerte, hogy jelenleg az unión belül is súlyos gondokat okoznak az euróövezet tagjai között az államháztartási hiányok növekedése miatt támadt nyílt ellentétek. Leszögezte azonban, hogy az övezet pénzügyi egyensúlyának őrzésére hivatott stabilitási és növekedési paktum előírásait be fogják tartatni.


Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.