2008. március 25. 04:49

A hitelpiaci válság egyértelmű és jelen idejű kockázatot jelent a világgazdaságra, legfontosabb hosszú távú öröksége azonban geopolitikai léptékű lehet, mégpedig az, hogy az euró felválthatja a dollárt az első számú globális tartalékvaluta szerepében, áll a Financial Times hétfői elemzésében.

A londoni gazdasági napilap idézi két amerikai közgazdaságtan-professzor, Menzie Chinn és Jeffrey Frankel egyik legutóbbi elemzését. A wisconsini, illetve a Harvard egyetem két kutatója által nemrég elvégzett szimuláció azt mutatta ki, hogy az euró 10-15 éven belül átveheti a dollár tartalékvaluta-szerepét.

A lap megjegyzi, hogy a lefuttatott modell még nem is a jelenlegi válságra alapult, és a mostani hitelválság könnyen felgyorsíthatja a két vezető szakértő által azonosított folyamatokat.

A kutatók két fő okot hoznak fel a dollár nemzetközi szerepének hanyatlására. Az egyik a makacs folyómérleg-hiány, amelyet a dollár árfolyamának hosszú távú gyengülése kísér, a másik pedig az, hogy az euróval valós alternatíva jelent meg.

Annak idején sem a japán jennek, sem a német márkának nem volt reális esélye arra, hogy a dollár helyébe lépjen, az euróövezeti gazdaság azonban most már csaknem akkora, mint az amerikai, és a folytatólagos bővítéssel meg is haladhatja annak méretét, áll a Financial Times hétfői ismertetésében.

Annak megjóslása, hogy a dollár milyen sebességgel veszíti el domináns tartalékvaluta-pozícióját, a jóslathoz használt feltételezésektől függ. Chinn és Frankel munkája azonban azt mutatja, hogy a fejlemény "sokkolóan hamar bekövetkezhet ... az (ehhez vezető) folyamatok némelyike e percben is gyorsul", áll az elemzésben.

A Financial Times szerint egy ilyen eltolódás potenciális geopolitikai következményei "mérhetetlenek ... ha a dollár nem lesz a világ vezető nemzetközi valutája, az nem csupán azt jelenti, hogy (az Egyesült Államok) veszít politikai hatalmából, az maga lesz a hatalomvesztés".

Az elemzés szerint az amerikai politikai vezetés gyaníthatóan nincs tudatában annak, hogy mi vár rá. Ugyanez elmondható az európai politikusokról is, akik eddig semmilyen jelét nem adták annak, hogy készen állnának a világ vezető valutájának birtoklásával járó felelősség kezelésére, áll a londoni gazdasági napilap hétfői elemzésében.

A dollár globális szerepének potenciális hanyatlására független londoni elemzők is felhívták már a figyelmet.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő tavaly év végi elemzése szerint a dollár továbbra is őrzi globális kulcsvaluta-státusát, az amerikai gazdaság puszta mérete miatt, de az amerikai makrohelyzet romlása és a befektetői hangulat megingása esetén a dollár még nagyobb nyomás alá kerülhet. Az S&P szerint a legrosszabb forgatókönyv - a dollár jelenlegi globális szerepének visszaszorulása - esetén kérdésessé válhat az amerikai szuverén adóskockázat jelenlegi besorolása is, amely egyelőre a létező legjobb, "AAA" szintű.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.