2018. január 25. 16:01

Még február elején is a tavalyi díjat fizetjük ki.

Idén már a második alkalommal rendezik az ügyfelek a nethasználat díját a szolgáltatónak. A csekken fizetők ezekben a napokban kapják meg az értesítőjüket, elszámolásukat. A Magyar Telekom ügyfeleinek legkésőbb február első napjaiban kell rendezniük a számláikat – amelyekben még semmi nyoma nincs az 5 százalékos internetes áfának.

Deutsch Tamás

De hogy lehet az, hogy idén már a második befizetésnél tartunk – hiszen január elején már rendeztünk egy számlát – és még mindig a tavaly hatályos, 18 százalékos adó szerint róják ki ránk a fizetnivalót. Hiszen nem ezt ígérte Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programot irányító miniszterelnöki biztos.

Hát úgy, hogy a számlázás átfutási ideje miatt még februárban is csak a 2017 utolsó havi, tehát decemberi szolgáltatásért fizetünk. Akkor pedig még a 18 százalékos áfamérték volt hatályban.

Először tehát – szolgáltatótól függően – február végén, március elején érkezhet olyan számla, amit már a csökkentett adó szerint állított ki a szolgáltató. Egy átlagos, 10 ezer forint körüli előfizetési csomag esetében – amely az internet szolgáltatás mellett tartalmazza a tévé és a vezetékes telefon költségeit is – ez azt jelenti, hogy havi szinten közel 400 forintot takaríthat meg az ügyfél, a csomagon belül valamivel több mint 3000 forintos internetes részszámla esetén.

A Magyar Telekom emailben reagált cikkünkre, melyben megerősítik a fentieket: az internetszolgáltatás áfakulcsa jogszabályváltozás okán 2018. január 1-től a korábbi 18 százalékról 5 százalékra csökkent. A Magyar Telekom díjaiban az áfacsökkentést érvényesítette, a változás először a februárban készülő, januári időszakra vonatkozó számlában lesz látható.

A Telekom lakossági ügyfelei a http://www.telekom.hu/internet-afacsokkenes , üzleti ügyfelei pedig a http://www.telekom.hu/uzleti/internet-afacsokkenes címen érhetnek el 2017. december 1-től bővebb információt az áfacsökkentés részleteiről. (A linkeken a díjcsomag megadása után megtekinthető a régi és új ár.)

A Telekom természetesen azokban a csomagokban is érvényesíti az áfacsökkentés hatását, amelyekben csak részelemként szerepel az internetszolgáltatás. Ezek esetében a Telekom megbontotta a díjakat, és az egyes szolgáltatásokat külön tünteti fel a számlákon.

Az áfacsökkentésről a Magyar Telekom a havidíjas ügyfeleket december folyamán a számlákkal együtt kiküldött külön levélben ill. eDM-ben, Domino ügyfeleit SMS-ben (abban a részletes tájékoztató elérési útvonalát megjelölve) értesítette a kapcsolódó hatósági előírás értelmében 2017 decemberében. Emellett az elektronikus számlát kérők a decemberi és januári számlaértesítőben is kaptak/kapnak tájékoztatást.

mfor.hu

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!