2018. január 25. 16:01

Még február elején is a tavalyi díjat fizetjük ki.

Idén már a második alkalommal rendezik az ügyfelek a nethasználat díját a szolgáltatónak. A csekken fizetők ezekben a napokban kapják meg az értesítőjüket, elszámolásukat. A Magyar Telekom ügyfeleinek legkésőbb február első napjaiban kell rendezniük a számláikat – amelyekben még semmi nyoma nincs az 5 százalékos internetes áfának.

Deutsch Tamás

De hogy lehet az, hogy idén már a második befizetésnél tartunk – hiszen január elején már rendeztünk egy számlát – és még mindig a tavaly hatályos, 18 százalékos adó szerint róják ki ránk a fizetnivalót. Hiszen nem ezt ígérte Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programot irányító miniszterelnöki biztos.

Hát úgy, hogy a számlázás átfutási ideje miatt még februárban is csak a 2017 utolsó havi, tehát decemberi szolgáltatásért fizetünk. Akkor pedig még a 18 százalékos áfamérték volt hatályban.

Először tehát – szolgáltatótól függően – február végén, március elején érkezhet olyan számla, amit már a csökkentett adó szerint állított ki a szolgáltató. Egy átlagos, 10 ezer forint körüli előfizetési csomag esetében – amely az internet szolgáltatás mellett tartalmazza a tévé és a vezetékes telefon költségeit is – ez azt jelenti, hogy havi szinten közel 400 forintot takaríthat meg az ügyfél, a csomagon belül valamivel több mint 3000 forintos internetes részszámla esetén.

A Magyar Telekom emailben reagált cikkünkre, melyben megerősítik a fentieket: az internetszolgáltatás áfakulcsa jogszabályváltozás okán 2018. január 1-től a korábbi 18 százalékról 5 százalékra csökkent. A Magyar Telekom díjaiban az áfacsökkentést érvényesítette, a változás először a februárban készülő, januári időszakra vonatkozó számlában lesz látható.

A Telekom lakossági ügyfelei a http://www.telekom.hu/internet-afacsokkenes , üzleti ügyfelei pedig a http://www.telekom.hu/uzleti/internet-afacsokkenes címen érhetnek el 2017. december 1-től bővebb információt az áfacsökkentés részleteiről. (A linkeken a díjcsomag megadása után megtekinthető a régi és új ár.)

A Telekom természetesen azokban a csomagokban is érvényesíti az áfacsökkentés hatását, amelyekben csak részelemként szerepel az internetszolgáltatás. Ezek esetében a Telekom megbontotta a díjakat, és az egyes szolgáltatásokat külön tünteti fel a számlákon.

Az áfacsökkentésről a Magyar Telekom a havidíjas ügyfeleket december folyamán a számlákkal együtt kiküldött külön levélben ill. eDM-ben, Domino ügyfeleit SMS-ben (abban a részletes tájékoztató elérési útvonalát megjelölve) értesítette a kapcsolódó hatósági előírás értelmében 2017 decemberében. Emellett az elektronikus számlát kérők a decemberi és januári számlaértesítőben is kaptak/kapnak tájékoztatást.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.