3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bárki is alakít kormányt jövőre Magyarországon, ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az állam egészséges, a józan észen alapuló gazdálkodást folytasson - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Frankfurtban, magyar újságírók előtt.

A magyar kormányfő német nagyvállalatok vezetőivel folytatott megbeszélései után úgy látta: most mindenkinek az a legfőbb aggodalma, hogy mi lesz a megkezdett reformok sorsa. "Meggyőződésem, hogy folytatódni fog a kilábalási program, (a következő kormánynak) nincs más választása. (...) Olyan politikát kell folytatniuk, amely elősegíti a növekedést és nem olyat, amely hamis ígérgetések mentén újra a csőd közelébe viszi az országot" - szögezte le Bajnai, hozzátéve, hogy az ország majdani irányítói nem sodorhatnak veszélybe 1,7 millió devizahiteles családot.

A kormányfő azért utazott Frankfurtba és tárgyalt több német nagyvállalat vezetőjével a Deutsche Bank székhelyén, hogy megerősítse a Magyarország iránt "ébredező bizalmat". Olyan cégek vezetőivel találkozott, amelyeknek már van magyarországi leányvállalatuk, vagy tervezik, hogy befektetnek itt, és új munkahelyeket teremtenek.

Bajnai Gordon elmondta: biztosította az érdeklődő befektetőket, hogy Magyarország "megértette a válság üzenetét, megteszi, amit kell, és erősebb lesz a válság után, mint előtte". Meg kell mutatnunk, hogy stabil ország vagyunk, amely nem függ attól, hogy "ideges kezű brókerek New Yorkban vagy Londonban adnak-e egy kis pénzt" - fogalmazott a kormányfő. Függetlenedni kell a számunkra kiszámíthatatlan tényezőktől, ezért folytatjuk azt a gazdaságpolitikát, amelynek már most sikere van, és ezt itt, Frankfurtban is megerősítették. Magyarország ismét vonzó kezd lenni, ahová érdemes befektetni, és ahová más országokból érdemes áthozni a befektetéseket - mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg, amelyeket vissza kell szerezni, és ennek érdekében van szükség például a szigorú egyensúlypolitikára és az adócsökkentésre.

A kormányfő arról számolt be, hogy a válságkezelő kormány elképzeléseivel kapcsolatban "nagyon pozitív visszajelzéseket" kapott. A találkozóit követő háttértájékoztatón Bajnai Gordon magyar és német újságírók előtt elmondta: a tárgyalásokon ismertette a német befektetőkkel a magyar válságkezelés eddigi eredményeit, tájékoztatott a nyugdíjreformról, a szociális reformokról, illetve az adóreformról. Hangsúlyozta, hogy a reformok célja a gazdasági egyensúly helyreállítása és a hosszú távú növekedés elősegítése. Kiemelte a német cégvezetőknek, hogy a tervek szerint a gazdasági növekedés 2011-ben már 3-4 százalék között lesz, és jövőre a deficit 3,8 százalék lehet, ami az egyik legalacsonyabb költségvetési hiány lenne Európában.

Hozzátette: a válságnak addig nem lesz vége, amíg a foglalkoztatottság nem kezd újra növekedni. Magyarország elsősorban az autóipari, az elektronikai, a logisztikai és a biotechnológiai szektorban számít külföldi befektetőkre.

Bajnai Gordon elismerte, hogy a reformok fájdalmasak voltak, hozzátette viszont, hogy az utóbbi időben nem voltak nagyobb tüntetések vagy sztrájkok, ami azt jelzi: a lakosság megértette, hogy áldozatokra van szükség.

A kormányfő mások mellett találkozott a Deutsche Telekom, az E.ON gáz- és áramszolgáltató, a fékalkatrészeket gyártó Knorr-Bremse igazgatósági tagjaival, a Deutsche Lufthansa elnök-vezérigazgatójával, valamint a Deutsche Bank több vezetőjével. Csütörtök délután Londonba utazott tovább, ahol pénteken találkozik Gordon Brown brit miniszterelnökkel, és előadást tart a London School of Economics-on.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!