3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszterelnök szerint túl vagyunk a válság nehezén, és mint fogalmazott az elmúlt időszak lépései meghatározóak lesznek arra vonatkozólag, hogy hol jönnek létre a jövő munkahelyei.

Magyarország elindult kifelé a gazdasági-pénzügyi válságból, ezt egyértelműsítik az év első hónapjának gazdasági mutatói - jelentette ki Bajnai Gordon csütörtökön Tiszaújvárosban, ahol megtekintette a már csaknem harminc vállalkozásnak telephelyet adó Tiszaújvárosi Ipari Park két vállalkozását, az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai üzemét és a jelenleg is épülő, részben magyar tulajdonosi hátterű pelletgyárat.

A miniszterelnök hangsúlyozta: szükség volt arra, hogy a válság kellős közepén olyan intézkedéseket hozzon a kormány, amelyek az országot a válság után is vonzóvá teszik a befektetők számára. Hozzátette: a válság közepén végrehajtott cselekedetek döntik el, hogy hol jönnek létre munkahelyek.

Azzal, hogy a kormány tudatosan elkezdte a munkát terhelő adókat jelentősen csökkenteni, Magyarországot vonzóbbá tette más országokhoz képest a befektetőknek. Ezzel a stratégiával, a tudatos iparpolitikával, az infrastruktúra fejlesztésével olyan környezetet teremt, amely az országot még vonzóbbá teszi - mondta Bajnai Gordon. Leszögezte: a januári adatok azt mutatják, helyes az út, hiszen az év első hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 5,5 százalékot meghaladóan nőtt az ipari termelés, és 13 százalékkal az export.

A miniszterelnök hangsúlyozta: már a válság előtt is a külföldi tőkebefektetők Európa ötödik legvonzóbb országának tartották Magyarországot, és azokkal a változtatásokkal, amelyeket a kormány megtett, az ország még inkább előrébb léphet, ennek eredményei a következő években már érezhetőek lesznek. Ugyanakkor az is kívánatos, hogy legyenek erősek a magyar vállalkozások, és működjenek a legmodernebb ágazatokban is. Van ilyen magyar vállalkozó - utalt a kormányfő a pelletgyárra, amely részben uniós támogatásból épül.

Erről Kovács József ügyvezető azt mondta: egymilliárd forintból épül fel az üzem, ehhez pályázaton az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretéből 411 millió forint támogatást nyertek. A gyár évente csaknem 30 ezer tonna fapelletet gyárt majd, ez 532800 gigajoule hőenergia előállításához elegendő, ez a hőenergia mennyiség mintegy 20 ezer, egyenként 50 négyzetméter alapterületű lakás évi fogyasztásával egyenlő. Az egyik legzöldebb energiaforrás 40 százalékkal olcsóbb a földgáznál, felhasználása során nincs széndioxid kibocsátás, így egyáltalán nem terheli a környezetet.

Az amerikai érdekeltségű Jabil tiszaújvárosi gyárának igazgatója, Király Zoltán pedig azt közölte: az elektronikai cég tíz éve van jelen a borsodi városban, éves árbevétele meghaladja a 200 milliárd forintot, és mára a térség legnagyobb foglalkoztatója lett, csaknem ötezer embert alkalmaz. A tervek szerint az idén mind tiszaújvárosi, mind pedig szombathelyi üzemében bővítik a létszámot.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!