2016. február 12. 10:43

Noha továbbra is az uniós tagállamok élvonalába tartozunk a gazdasági teljesítményünkkel, a régiós országok kezdenek lassan lehagyni minket.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A magyar gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben 1 százalékkal bővült az előző negyedévhez viszonyítva, míg éves bázison 3 százalékos volt a növekedés mértéke a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ezzel az Eurostat statisztikája alapján továbbra is az élvonalba tartozunk, viszont egyre több ország képes a miénknél jobb teljesítményre. Korábban ugyanis még könnyedén megszereztük az első vagy a második helyet a rangsorban, most viszont már "csak" a megosztott második és a hatodik jutott nekünk.

Három hónap alatt a legnagyobb növekedésre a lengyel és a román gazdaság volt képes, egyaránt 1,1 százalékra, míg Szlovákia és Észtország a miénkkel megegyező 1 százalékos növekedést tudta felmutatni. Noha a megosztott második hely is igen impozáns, az élvonalban szereplő országok száma miatt elképzelhető, hogy többen is képesek lesznek lehagyni hazánkat; főleg, ha a várt idei évi jelentősebb lassulás bekövetkezik.

A rangsor másik végén a görög és a finn gazdaság áll, előbbi - nem meglepő módon - 0,6 százalékkal zsugorodott, utóbib pedig 0,1-gyel.

Éves bázison egyértelműen lehagytak minket

A magyar 3 százalékos éves bázisú növekedés csupán a rangsor hatodik helyére volt elegendő. Az élen a szlovák gazdaság áll, mely 2015 utolsó negyedévében 4 százalékkal növekedett, mögötte a román gazdaság áll 3,8 százalékos bővüléssel, a dobogó harmadik fokára pedig Lengyelország került 3,6 százalékos plusszal. Sőt, még a spanyol és a bolgár GDP is nagyobb teljesítményre volt képes a hazainál.

A rangsor másik végén nincs meglepetés: a görög GDP 1,9 százalékkal zsugorodott, a finn pedig 0,2-val.

mfor.hu