2015. december 15. 14:55

Házkutatást tartott a brazil rendőrség kedden a Dilma Rousseff államfő első számú ellenfelének számító politikusnál, Eduardo Cunha képviselőházi elnöknél a nagy port kavart Petrobras-ügyben indított nyomozás keretében.

Cunha volt az, aki eljárást kezdeményezett a baloldali elnök elmozdítására az állam pénzügyi mérlegének kozmetikázására hivatkozva, miközben őt magát is megvesztegetéssel és pénzmosással vádolják a Petrobras állami olajkonszern körüli korrupciós botrányban.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa közölte, hogy a szövetségi rendőrség tagjai kedden a reggeli órákban kezdték meg a képviselőházi elnök brazíliavárosi és Rio de Janeiró-i lakhelyének átkutatását. A brazil elnöki hivatal a keddi házkutatásokkal kapcsolatban közölte, reméli, hogy azokat hamarosan megindokolják az illetékes hatóságok, és az eljárások erősíteni fogják az ország intézményeit.

Ezek voltak az elmúlt évek legnagyobb vállalati botrányai


Az ország több államában vizsgálódik egyidejűleg a rendőrség más politikusok ellen is a Petrobras-ügyben annak érdekében, hogy a vádlottak nehogy fontos bizonyítékokat semmisítsenek meg.

Vasárnap több tízezer ember követelte a Brazília-szerte megtartott tüntetéseken, hogy a parlament alkotmányos felelősségre vonási eljárás keretében mozdítsa el a hatalomból Dilma Rousseff államfőt, akinek tekintélyét szintén alaposan megtépázta a Petrobras-ügy.

Így néz ki a Youtube milliomos háza


Korábban Cunha lemondását is tömegek követelték az olajkonszern körüli korrupciós botrány miatt, amely több mint egy éve dagad a dél-amerikai országban. Az ügyészség szerint gazdasági és politikai szereplők dollármilliárdokat sikkasztottak el az állami olajcégen keresztül.

A hatalmas megvesztegetési ügyben 50 politikus ellen folyik vizsgálat. November végén vették őrizetbe az első kongresszusi tagot, a Munkáspárt szenátusi frakcióvezetőjét, Delcídio do Amaralt. A befolyásos politikus a gyanú szerint több százezer dollárnyi kenőpénzt fogadott el az egyesült államokbeli Pasadena kőolaj-finomítójának felvásárlásakor. A Texas szövetségi államban található pasadenai finomító megvétele a Petrobras egyik legvitatottabb üzlete volt az utóbbi években, tekintettel arra, hogy a brazil vállalatóriás közel 1,2 milliárd dollárt fizetett érte a belga Astra Oilnak, amely 2005-ben még 42,5 millió dollárért vette meg a létesítményt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.