3p

Immár második hónapja növekedett nagyobb mértékben a nettó bér az állami szférában, mint az a magánszektorban megfigyelhető volt.

A közszférában a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél 7,1 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteki közléséből. Eközben a versenyszféra "mindössze" 4,3 százalékos növekedést tudott összehozni előző év azonos időszakához képest. Így országos szinten 5,1 százalékos emelkedésről beszélhetünk. Az állami szektor bérnövekedésére a KSH közleménye szerint a fegyveres testületek illetményemelése és szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék hatott. Ebből kiindulva, amíg ez a hatás nem kerül ki a bázisból, könnyen elfordulhat, hogy az állami széfra továbbra is "megveri" a magánszektor bérnövekedését.

A KSH adatai szerint szeptemberben a nettó bér

  • országos átlagban 158 144,
  • a versenyszférában 165 914,
  • a közszférában pedig 143 870 forint volt.

Mivel a kilencedik havi infláció 0,4 százalékos árcsökkenést jelzett, reálszinten tovább emelkedtek a keresetek.

  • Nemzetgazdasági szinten 5,5,
  • a versenyszférában 4,7,
  • a közszférában pedig 7,5 százalékkal értek többet most a hazavitt összegek, mint egy évvel ezelőtt.

A létszámban is voltak érdekességek

Szeptemberben lényegében stagnálással felérő minimális mértékben tudott csak emelkedni a versenyszférában alkalmazottak száma a legalább öt főt foglalkoztató cégeknél. A kilencedik hónapban 1,9319 millióan dolgoztak a magánszektorban, ami mindössze 900 fővel haladja meg az augusztusi szintet, igaz, az egy évvel korábbi állapotnál ez 47 400-zal, vagyis 2,5 százalékkal több. Az egyébként, hogy nincsenek nagy és látványos változások az év ezen szakaszában, a korábbi évek számai alapján nem szokatlan jelenség. Ekkor már ugyanis kevésbé vannak új szezonális építőipari és mezőgazdasági munkalehetőségek, így a létszám sem tud hova növekedni nagymértékben. Ami a mostani helyzetet kicsit rendkívülivé teszi az az, hogy szinte semmi változás nem történt, holott korábban azért néhány ezer fős mozgásokat mutattak a számok. Mindenesetre a következő két hónapban is hasonlóra számíthatunk a munkaerőpiac megszokott éven belüli lefutása alapján, a kérdés csupán az, hogy lesznek-e számszerűsíthető érdemi elmozdulások, vagy továbbra is marad a dolgozói létszám 1,931 millió főnél.

A versenyszféra mellett a közszféra létszáma közel 10 ezerrel mérséklődött augusztushoz képest, amiben szerepet játszott a közfoglalkoztatottak számának 4000 fős mérséklődése is. Így a friss 882,6 ezres létszám mindössze 0,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Összesítve a versenyszféra létszámának stagnálása, a közszféra zsugorodása országos átlagban is az augusztusinál kevesebb dolgozót eredményezett. A KSH közlése szerint 2,921 millióan álltak alkalmazásban, ami az egy évvel korábbi állapotot 2 százalékkal haladja meg.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!