2014. január 22. 15:58

A többi között az európai ipar versenyképességi szempontjainak jobb érvényesülése, az egységes piac adta lehetőségek jobb kihasználása és jobb finanszírozási lehetőségek megteremtése révén javasolja elérni Brüsszel az európai ipar újjászületését, reneszánszát - fogalmaz szerdán kiadott közleményében az Európai Bizottság.

A bizottság arra kéri a tagállamokat: ébredjenek rá, hogy az iparnak központi szerepe van a munkahelyteremtésben és a növekedés beindításában, és ezért szakpolitikáikban adjanak nagyobb hangsúlyt az ipar versenyképességét előmozdító megfontolásoknak. 2010-ben az EU azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra 20 százalékra emeli az ipar súlyát az európai gazdaságban, ám ennek a célnak a teljesülésétől messze vagyunk - foglalt állást a kérdésben Antonio Tajani, az Európai Bizottság iparpolitikáért felelős tagja, rámutatva, hogy tavaly nyáron ez a mutató 15,1 százalékon állt, és azóta valamelyest romlott is.

Az ipar szempontjainak jobb érvényesítése, a belső piac kínálta lehetőségek kihasználása és a finanszírozás, hitelezés helyreállítása mellett közleményében a bizottság a megfizethető energiához és nyersanyaghoz való hozzáférés fontosságát is hangsúlyozza.

Az ipari versenyképesség az Európai Unió állam- és kormányfői következő, márciusi csúcstalálkozójának napirendjén is szerepel.

MTI