3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az elemzők a vártnál jóval gyengébb első negyedévi előzetes GDP-becslésre hivatkozva már recessziót várnak Magyarországon 2012 egészében.

A JP Morgan számításai szerint az első negyedévi GDP-becslésben mutatkozó "komoly negatív meglepetésből" az következik, hogy idén a magyar hazai össztermék várhatóan 1,2 százalékkal visszaesik.

A ház eddig stagnálást valószínűsített a magyar gazdaságban 2012 egészére. Az elemzők körében most már konszenzusossá kezd válni az a prognózis, hogy a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti, és az idei első negyedévi előzetes becslés után már több elemzőcég is jelezte annak lehetőségét, hogy lefelé módosítják magyar GDP-előrejelzésüket.

A Goldman Sachs elemzői az első negyedévről szóló hét eleji KSH-adatsort kommentálva közölték: tekintettel "a negatív meglepetés mértékére", és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre. A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol 2012-re a magyar gazdaságban.

A Capital Economics közgazdászai a közép-európai térség több országának e hét eleji előzetes GDP-adatait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott idei GDP-előrejelzéseiket. A Capital Economics Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt fél százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szintén azt közölte, hogy Magyarországon is egész évi recesszióval számol 2012-re. A bank egyszázalékos idei magyar gazdasági visszaesést jósol új prognózisában; ez mindazonáltal jobb az idei első, januárban közzétett EBRD-előrejelzésnél, abban ugyanis még 1,5 százalékos idei magyar GDP-mínusz szerepelt.

A JP Morgan elemzői közölték: a vártnál gyengébb idei első negyedévi magyar GDP-becslés alátámasztja azt a várakozásukat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén összesen 1 százalékpontnyi kamatcsökkentést tud végrehajtani. A ház szerint ugyanakkor ennek a monetáris enyhítésnek a végrehajtása még inkább függ az IMF/EU-tárgyalásokon elért majdani haladástól, és attól, hogy ezzel összefüggésben milyen mértékben csökkennek a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.