2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A Magyarországnak összeállítandó IMF-hitelprogram bizonyosan csökkenti majd rövid távon a CDS-felárakat, de ahhoz, hogy ez a hatás tartósabban, középtávon is érvényesülhessen, a programnak további gazdasági reformokra és gazdaságpolitikai váltásra is ösztönöznie kellene a magyar kormányt - vélekedtek az elemzők.

A Capital Economics közgazdászai az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos legutóbbi fejleményekről összeállított elemzésükben kiemelték, hogy az IMF-hez forduló legtöbb országgal ellentétben Magyarország nem szenved fizetésimérleg-problémáktól.

A folyómérleg többletet mutat, az államháztartási egyenleg pedig jobb számos nyugat-európai országénál. A közadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 80 százaléka környékén jár, az államháztartási hiány pedig a Capital Economics várakozása szerint az idén 3,5 százalék lesz.

"Mindez felveti a kérdést, hogy miért van szüksége Magyarországnak az IMF-re? A válasz az, hogy a magyar befektetési eszközöket magas kockázati prémium terheli" - hangsúlyozza a Capital Economics.

Az utóbbi néhány évben a kötvényhozamok 8 százalék körül mozognak, a nominális GDP-növekedés pedig mindössze 4,5 százalék volt. Ebben a környezetben a Capital Economics közgazdászainak számításai szerint a magyar államháztartásban 3 százalék körüli GDP-arányos elsődleges többletre lenne szükség ahhoz, hogy a közadósság-ráta ne növekedjen, ugyanakkor jelenleg az elsődleges többlet a hazai össztermék 1 százaléka környékén jár.

A Capital Economics szerint a magyar szuverén kötvények magas hozama két fő tényezőre - a gazdaság szélesebb körű gyengeségeire, különösen a bankszektor magas rövid távú adósságállományára, valamint "a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezetre", a jegybankkal és a devizahitelesekkel kapcsolatos lépésekre, a költségvetési pozíció javítását célzó egyszeri intézkedésekre - vezethető vissza.

A ház szerint ebből az következik, hogy a hozamok csökkentéséhez az IMF által nyújtott biztonsági hálónál többre lesz szükség. A cég az általa fontosnak tartott további intézkedések közé sorolja a bankrendszer megerősítését, az örökölt adósságállomány kezelését és "különösen a gazdaságpolitikai döntéshozatal hitelességének javítását".

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.