4p

A piac várhatóan kedvezően értékeli a magyar kormány által a devizahitelesek megsegítésére összeállított intézkedéscsomagot, a tervezetnek azonban vannak költségvetési kockázatai - vélekedtek kedden londoni felzárkózó piaci elemzők az előző nap bejelentett megállapodásról. (Nagy-Britanniában hétfőn munkaszüneti nap volt.)

David Oxley, a Capital Economics közgazdásza azt emelte ki, hogy a kormány potenciális veszteségeket vállal magára a csomagtervvel. Oxley szerint ugyanis háztartási adósságproblémák hárulhatnak vissza a kormányra, ami negatív fejlemény lenne az "egyébként is törékeny állapotban lévő" közfinanszírozás szempontjából.

A piac azonban - legalábbis rövid távon - összességében valószínűleg kedvezően fogadja az akciótervet, ahogy a magyar kormány eddigi hiány- és adósságcsökkentési intézkedéseire is pozitív volt a piaci reakció - mondta a Capital Economics londoni elemzője.

A cég már a kormány és a bankok közötti megállapodás részleteinek ismertetése előtt, a magyarországi devizahitelesek problémáiról minap összeállított külön elemzésében is annak a véleményének adott hangot, hogy nincs könnyű megoldás a devizaalapú adósságok teremtette problémára, egyebek mellett azért sem, mert a felmerülő különböző opciók pusztán a gazdaság egyik területéről egy másikra csoportosítanák át a devizahiteleken keletkező veszteségeket. E veszteségek jelentősek is lehetnek, és - tekintettel arra, hogy a piaci figyelem most egyébként is a szuverén kockázatokra összpontosul - az a lehetőség például, hogy a számlát végül a kormány állja, nem tenne túl jót a magyar gazdaság sebezhetőségével kapcsolatos piaci közérzetnek - állt a Capital Economics elemzésében.

A BNP Paribas szerint a svájci frank forintárfolyamának rögzítése a piaci árfolyam alatt - a devizahiteles háztartások szempontjából - "nem lesz ingyenes". A 180 forinton rögzített árfolyam és a piaci árfolyam közötti különbségre ugyanis a bankok technikai értelemben véve új forinthiteleket nyújtanak, amelyeket később szintén vissza kell majd fizetni, így azoknak a háztartásoknak az adósságterhe, amelyek részt vesznek a programban, összességében növekedni fog.

A BNP Paribas elemzői ezért arra számítanak, hogy a devizahiteleseknek csak kis hányada él a lehetőséggel, és az átmenetileg rögzített árfolyamú törlesztések a kint lévő teljes devizaalapú jelzáloghitel-állománynak valószínűleg legfeljebb a 15 százalékát érintik majd.

A ház szerint egyes bajban lévő adósoknak a törlesztési költségek átmeneti csökkentése minden bizonnyal lehetővé fogja tenni az adósságszolgálat folytatását, ám a BNP Paribas szakértői azt jósolják, hogy sok háztartás ezzel együtt is hátralékba kerül törlesztéseivel, függetlenül attól, hogy havi törlesztési terhük esetleg 15-20 százalékkal alacsonyabb lesz.

Egy másik nagy citybeli ház, a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlege e problémáról nemrégiben összeállított elemzésében kiemelte, hogy a belátható jövőben várhatóan "elhanyagolható" lesz a devizaalapú lakáshitelek nettó kiáramlása, a nettó törlesztési folyamat ugyanakkor nyomást gyakorolhat a forintra. Ez pusztán a fordítottja lesz annak, mint amikor a devizaalapú hitelek kiáramlása forinterősítő hatással járt.

A magyar folyómérleg-pozíció azonban elég szilárdnak tűnik ahhoz, hogy a forint ennek a fordulatnak képes legyen ellenállni, másrészt a svájci frank-alapú hitelállomány lejárata tíz éven túli, vagyis a törlesztési folyamat fokozatos lesz. Mindemellett az euróalapú hitelezés esetleges idei újraindulása részben ellensúlyozhatja a törlesztés forintgyengítő hatását - állt a Morgan Stanley londoni elemzésében.

A ház szakértői közölték: változatlanul látnak lehetőséget arra, hogy az euró forintárfolyama az idei év végére 260 alá kerüljön.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!