2012. április 13. 13:46

Elemzők szerint "megmerevedtek az álláspontok" mind Magyarország, mind a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről az új hitelprogramról szóló tárgyalások ügyében.

A Commerzbank szerint "a legutóbbi hírek" arra vallanak, hogy a magyar kormány ragaszkodni kíván az egységes személyi jövedelemadó-rendszerhez, amely viszont "szálka az IMF szemében". A ház szerint a sikeres megállapodás így még kevésbé kézzelfogható, ezért jelenleg nincs elérhető közelségben a forint érdemi erősödése sem.

A Commerzbank elemzői szerint a forint jelenleg még a kockázatvállalási hajlandóság javulásával is csak nehezen tudna a 295 forint/eurós árfolyamszint alá erősödni.

Az Eurasia úgy vélekedett, hogy bár a magyar kormány reményei szerint az EU-nak javasolt engedmények lehetővé teszik az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások rövid időn belüli megkezdését, ez azonban "valószínűtlen".

Az Eurasia szakértői ugyanis úgy ítélték meg, hogy még nem teljesültek maradéktalanul az Európai Bizottság által támasztott feltételek, és ezért a ház valószínűnek tartja, hogy a brüsszeli testület további engedményeket fog kérni a magyar kormánytól.

A cég elemzői közölték: változatlanul 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy végül létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti hitelprogramról, bár az Eurasia szakértői szerint az odáig vezető folyamat továbbra is nehéz lesz, tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök "kemény tárgyalási alapállására".

Az Eurasia Group szerint "több mint elméleti" annak az esélye is, hogy végül nem jön létre megállapodás az IMF/EU-programról; a ház ennek valószínűségét 35 százalékosra taksálta.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzőstábja is.

A ház által összeállított három forgatókönyv közül a legkedvezőbb - amelyre a Morgan Stanley londoni elemzői ugyanakkor csak 25 százalékos esélyt adtak - arra a feltételezésre épül, hogy a magyar kormány válaszait az EU maradéktalanul elfogadja, a hivatalos tárgyalások "nagyon hamar" megkezdődhetnek, és az év közepére megszülethet az egyezség az IMF/EU-programról.

A ház szerint Magyarország a felvetett kérdésekben általa tett válaszintézkedések nem mindegyikére kap kedvező értékelést, és a jegybanktörvénnyel vagy a bírói karral kapcsolatban még néhány további módosítást kell tenni, amelyek késleltethetik a tárgyalások kezdetét.

A hivatalos megbeszélések e forgatókönyv alapján májusban vagy júniusban kezdődhetnének, és a program létrejöttét végül júliusban vagy augusztusban jelenthetik be.

A Morgan Stanley által 35 százalékos valószínűségűre becsült kedvezőtlen forgatókönyv alapján az Európai Bizottság úgy dönt, hogy Magyarországnak nem sikerült teljesítenie a feltételeket, és a felvetett kifogások közül az adatvédelmi és a bírósági ügyet Brüsszel az uniós bíróság elé terjeszti.

E forgatókönyv alapján valószínűtlen, hogy megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek e forgatókönyv-változata szerint kockázatok között szerepel az is, hogy ha a befektetői kockázatvállalási hajlandóság megfelelő mértékű, akkor Magyarország vonul ki a tárgyalásokról, azzal az indokkal, hogy biztonsági háló nélkül is tudja magát finanszírozni a piacról.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai befektetők számára e héten összeállított havi térségi áttekintésükben felidézték, hogy a magyar tárgyalók reményei szerint az IMF/EU-tárgyalások megkezdésének egyetlen tényleges előfeltétele a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének kérdése.

A JP Morgan szerint azonban megvan annak a reális kockázata, hogy az EU mindhárom kötelezettségszegési ügyben "szilárdan kitart" álláspontja mellett, és ezek közül "legalább egyet" az uniós bíróság elé terjeszt már a következő hetekben.

A ház szakértői szerint egy ilyen lépés ismét stresszhelyzetet idézhetne elő a magyar befektetési eszközök piacán, e piaci helyzet kialakulása ugyanakkor elégséges lehet ahhoz, hogy a magyar kormány elvégezze a szükséges törvénymódosításokat.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői közölték: fenntartják azt az alapeseti előrejelzésüket, hogy június végéig létrejöhet egy készenléti megállapodás. A cég szerint azonban megnőtt az ennél hosszabb késedelem kockázata is.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.