2017. március 29. 10:22

Pozitív környezet jellemző világszerte, amely megfelelő alapot adhat az "EU-s forrásokkal" kitömött magyar gazdaságnak. A jelentősebb növekedés előtt az egyre komolyabb munkaerőhiány és a nemzetközi politikai kockázatok állnak a CIB elemzői szerint.

Általános gazdasági fellendülés jellemző világszerte, amire a válság óta nem volt precedens, mert nem csak egy-egy régió húz, hanem mindenhol növekedés tapasztalható. Az USA-ban pozitív fordulat következett be, stabil lábakon áll a gazdasági növekedés és az EU-ban is gyorsuló növekedést láthatunk, sőt, a feltörekvő piacok is magukhoz tértek. Kína stabilizálni tudta a növekedését, emellett Brazília és Oroszország is kezd kilábalni a recesszióból, hangzott el a CIB szerdai sajtóbeszélgetésén.

Inflációs fronton is fordulat következett be, az Egyesült Államokban immár egy ideje alacsony infláció látható, míg az EU-ban is elmúlt a deflációs veszély. A gyorsuló növekedés és a deflációs veszély elmúltával a monetáris kondíciókat normalizálni próbálják a jegybankok. A Fed már 3 kamatemelésen túl van, és a várakozások szerint még további kettő lehet idén. Az EU esetében további monetáris lazítás nem várható, viszont szigorításra csak a jövő évben számít Trippon Mariann és Jobbágy Sándor.

A rózsás kilátások ellenére nem tűntek el a - főként politikai - kockázatok:

  • USA: a Trump-adminisztráció kapcsán sok a kérdőjel;
  • Brexit: az 50. cikkelyt benyújtották, de nem lehet tudni, hogy mi lesz a kifutása. Két év bizonytalanság következik;
  • Európai választások: a holland választáson túl vagyunk, a következő fontos esemény a francia választás lesz. Bizonytalanságot okoz, hogy a franciáknál jelenleg fej-fej mellett áll Le Pen és Macron.

Magyarországon rövid távon pozitív kilátások láthatók a gazdaságban. A növekedési szerkezet az utóbbi időben változott is, hiszen a termelési oldal mellett a belső fogyasztás egyre fontosabb lett. Tavaly az ipar már nem igazán tudott hozzáadni a növekedéshez. Ugyanakkor a szolgáltatások látványosan felfutottak. Az építőipar az EU-s forrásokhoz kötődik erősen, ha vannak ilyen pénzek, akkor növekszik, és ugyanez tapasztalható a beruházásoknál is. A CIB elemzői szerint a magyar gazdasági növekedés az EU-források érkezésének erősen kitett.

A V4-eket összevetve azt láthatjuk, hogy hiába volt tavaly nálunk a legnagyobb az EU-s források felhasználása, nálunk volt a legalacsonyabb a növekedés.
Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője

Az idei évi növekedés - vállaltan konzervatív becsléssel - 3 százalék körüli lesz a CIB elemzői szerint. 2018-ra pedig 2,2 százalékos bővülést jeleznek előre. A jelentős EU-s forráskiáramlás ellenére a visszafogottabb növekedést azzal magyarázzák, hogy a források felhasználása nem egy évben fog  jelentkezni, hanem elsimítva akár 2020-ig.

A gazdasági növekedésnek további gátja a munkaerőhiány is. Mint azt Trippon Mariann elmondta,

egyes becslések szerint a munkaerőpiacon akár 150-200 ezer üres pozíció

is lehet. Ráadásul ezeket a helyeket közmunkásokkal, inaktívakkal vagy külföldről hazatérőkkel nem fogják tudni betölteni, ennek képzettségi, földrajzi, mentalitásbéli okai vannak.

Az alacsony bázis és az energiahordozók növekedése miatt az infláció számottevő emelkedést mutat, ugyanakkor a maginfláció esetén még komoly növekedés nem látható.

A következő hónapokban növekedhet az infláció, ám amint az alacsony bázis kiesik a statisztikákból, ismét csökkenés lehet.

Az infláció és a forint stabil árfolyama miatt az MNB-t semmi nem korlátozza, a monetáris politika továbbra is elkötelezett annak érdekében, hogy a piaci hozamok és kamatok a legalacsonyabbak legyenek.

Ezt támasztja alá az MNB keddi lépése is, amely keretében tovább korlátozták a három hónapos betétek állományát. Valószínűleg az idei évben ezt tartani tudják.

Az elemző megjegyezte, hogy 

ha az EKB-tól lemaradva később lép az MNB, akkor várhatóan a forint gyengülhet, illetve az infláció átmenetileg átlépheti az inflációs célt.

Elvileg ezzel sincs gond, mert az infláció átmeneti megugrása kezelhető, a forint gyengülése pedig immár sem a háztartásoknak, sem az államadósságnak nem árt. A forint jelenleg szűk sávban mozog, lefele nyomja az iszonyatos külkereskedelmi többlet. A túl erős forinttal szemben viszont verbális vagy monetáris lépések történnek, így rövidtávon nem várható komoly mozgás a forint-euró árfolyamában.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.