TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008 novemberében két százalékkal, az első tizenegy hónapban 1,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4 százalékkal mérséklődött az előző havihoz képest.

A kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján októberben 1,4 százalékkal, az első tíz hónapban 1,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, míg szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva 0,1 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

Egy évvel korábban, 2007 novemberében a kiskereskedelmi forgalom 4,3 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008 január-novemberében 5656 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből 2008. novemberben 541 milliárd forint értékűt.

Az első tizenegy hónapban a kiskereskedelmi eladások 52 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százaléka a bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-, 11 százaléka a könyv-, újság- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott le.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma január-novemberben 1,2 százalékkal, novemberben 0,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Novemberben az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1 százalékkal csökkent, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1,7 százalékkal nőttek.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem novemberi forgalmának volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az októberihez képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első tizenegy hónapban 2,5 százalékkal, novemberben 2,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Novemberben a gyógyszer-, gyógyászati termék-, és illatszerüzletek értékesítésének volumene növekedett, ugyanakkor az összes súlyponti tevékenységcsoport forgalma csökkent, a legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásai maradtak el a 2007. novemberi szinttől.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma novemberben 0,4 százalékkal mérséklődött az októberihez mérten.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008 novemberében az Európai Unió 27 tagállamában és az eurózóna országaiban egyaránt elmaradt az előző év azonos havitól.

A csökkenés mértéke az unió 27 tagállamában átlagosan 0,2 százalék, az eurózóna országaiban 1,5 százalék volt az előző év azonos hónapjához képest. A tagállamok közül Romániában növekedett a legnagyobb mértékben, 6,8 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom, a legerősebben pedig Lettországban csökkent, 15,1 százalékkal.

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése Magyarországon: 2008 első tizenegy hónapjában 6,7 százalékkal, novemberben pedig 21,3 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem értékesítésének volumene az első tizenegy hónapban lényegében nem változott, novemberben 0,6 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.