TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az elektronikus számlázás európai unión belüli elterjesztésére tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, az intézkedés célja, hogy tovább csökkentse a cégek adminisztratív terheit.

Kovács László adópolitikai és vámuniós felelős - a témáról Brüsszelben Günter Verheugen ipari biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján - elmondta, ez a fajta számlázás nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé, és könnyebb a vállalatok szempontjából.

"Ma sok szabály van, és minden vállalat másképp alkalmazza. A jövőben kevesebb szabály lesz, de egységesen alkalmazzák majd" - fejtette ki a magyar biztos.

Mint mondta, az elektronikus számlázás, ha azt mindenki alkalmazná, uniós szinten körülbelül 18 milliárd euró megtakarítást jelentene a gazdasági élet szereplői számára. Ez jelentős összeg, miközben az EU egész éves költségvetése nem sokkal több mint százmilliárd euró.

Az adóügyi biztos javaslata az elektronikus számlázás terjesztése mellett egyszerűsíti, modernizálja és egységesíti az úgynevezett európai uniós áfa-irányelv számlázásra vonatkozó szabályait.

A javaslat beleilleszkedik az EU-nak abba a törekvésébe, hogy egyszerűsítse, valamint átláthatóbbá és érthetőbbé egye az uniós "jogszabálydzsungelt".

Verheugen erről elmondta, hogy a gazdasági és pénzügyi válságra adott európai válasz egyik kulcseleméről van szó.

A bizottság most mutatta be az eddigi egyszerűsítésre tett lépések felülvizsgálatát, amelynek legfőbb tanulsága, hogy "a polgároknak és a gazdasági társaságoknak, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak máris számtalan előnye származik az egyszerűsített intézkedésekből és az adminisztratív költségek lefaragásából".

A radikális egyszerűsítés során eddig mintegy 1300 jogszabály hatályon kívül helyezését javasolták – ha ez mind megvalósul, az uniós jogszabályok összességének gyűjteménye közel 10 százalékkal lesz soványabb. Az adminisztratív terhek csökkentésére irányuló, már előterjesztett vagy tervezett intézkedéseknek köszönhető megtakarítás 30 milliárd eurót tesz ki.

Huszonegy tagállam - köztük Magyarország - már el is indította e terhek csökkentésére irányuló nagyszabású országos szintű programjait - emlékeztetett Verheugen.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.