2003. május 14. 07:35

A vezetési módszerek hosszú fejlődési utat jártak be az elmúlt évtizedekben. Ez a tény a koncepciók, a folyamatok és az eszközök egymással való többszörös átfedéséhez vezetett. Kézenfekvő az igény a lomtalanításra, az összekapcsolásra és az átfogó definiálásra. A korábbi controlling gyakorlat a környezet kiszámíthatóságára épített. A bizonytalanság világában az ismeretlen, a bizonytalan és a váratlan ellen kell megvédeni magunkat. A CPM ezért káosz közeli feszült állapotban tartja a szervezetet. Annyi előírás, amennyi feltétlenül szükséges! Annyi kommunikáció, amennyi lehetséges!

Kibernetika helyett/mellett az élő organizmus kontroll mechanizmusai érvényesülnek:

A Corporate Performance Management a controlling alapjait érinti. A kibernetikai szemlélet (célérték-tényérték-eltérés-beavatkozás) mellett az élő organizmus kontroll mechanizmusait képezi le. A kontroll tehát éppúgy felöleli a belső auditot és az üzleti etikát, mint a stratégiai korlátokat és a szigorú pénzügyi kontrollt.

Megszűnnek a regionális (kulturális indíttatású) eltérések:

A globalizációt nem tekintem az emberiség vívmányának. Van jó és rengeteg a rossz oldala. Tény marad azonban, hogy a globalizáció egységesíti a controlling folyamatait. Az európai és az amerikai üzleti iskolák azonos terminológiát, koncepciót követnek. A szoftvergyártók és az üzletemberek a Harvard oktatóinak könyveiből tanulnak.

Az átszervezési hullámok mindezidáig elkerülték az irányítás folyamatait! Talán azért, mert a Reengineering elindítói nem láttak költségcsökkentési vagy bevételnövelési potenciált a vezetés folyamatainak átszervezésében.

Forradalommal vagy nélküle - egyremegy - a CPM hosszú távon egységesíteni fogja a controlling gyakorlatot! A CPM 12 alapvető folyamata a vezetési rendszer szabványává válhat.


A cikk szerzője az IFUA Horváth & Partners
Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft.
ügyvezetője.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.