2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A vezetési módszerek hosszú fejlődési utat jártak be az elmúlt évtizedekben. Ez a tény a koncepciók, a folyamatok és az eszközök egymással való többszörös átfedéséhez vezetett. Kézenfekvő az igény a lomtalanításra, az összekapcsolásra és az átfogó definiálásra. A korábbi controlling gyakorlat a környezet kiszámíthatóságára épített. A bizonytalanság világában az ismeretlen, a bizonytalan és a váratlan ellen kell megvédeni magunkat. A CPM ezért káosz közeli feszült állapotban tartja a szervezetet. Annyi előírás, amennyi feltétlenül szükséges! Annyi kommunikáció, amennyi lehetséges!

Kibernetika helyett/mellett az élő organizmus kontroll mechanizmusai érvényesülnek:

A Corporate Performance Management a controlling alapjait érinti. A kibernetikai szemlélet (célérték-tényérték-eltérés-beavatkozás) mellett az élő organizmus kontroll mechanizmusait képezi le. A kontroll tehát éppúgy felöleli a belső auditot és az üzleti etikát, mint a stratégiai korlátokat és a szigorú pénzügyi kontrollt.

Megszűnnek a regionális (kulturális indíttatású) eltérések:

A globalizációt nem tekintem az emberiség vívmányának. Van jó és rengeteg a rossz oldala. Tény marad azonban, hogy a globalizáció egységesíti a controlling folyamatait. Az európai és az amerikai üzleti iskolák azonos terminológiát, koncepciót követnek. A szoftvergyártók és az üzletemberek a Harvard oktatóinak könyveiből tanulnak.

Az átszervezési hullámok mindezidáig elkerülték az irányítás folyamatait! Talán azért, mert a Reengineering elindítói nem láttak költségcsökkentési vagy bevételnövelési potenciált a vezetés folyamatainak átszervezésében.

Forradalommal vagy nélküle - egyremegy - a CPM hosszú távon egységesíteni fogja a controlling gyakorlatot! A CPM 12 alapvető folyamata a vezetési rendszer szabványává válhat.


A cikk szerzője az IFUA Horváth & Partners
Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft.
ügyvezetője.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.