<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Sikerült megállapodni a bankok önszabályozásáról, sőt, 13 pénzintézet alá is írta a dokumentumot. Így decembertől nem emelhetik ész nélkül díjaikat, illetve a PSZÁF büntetést szabhat ki azokra, akik nem teljesítik a vállalt feltételeket. Mfor.hu-tudósítás.

Sikerült megállapodni a bankokkal, így 13 pénzintézet alá is írta a két hónapja kezdeményezett banki magatartáskódexet - jelentette be szerdán Bajnai Gordon, miután tárgyalt a bankvezetőkkel. A kódex december elejétől léphet érvénybe, de a szektor képviselői addig is vállalják, hogy nem módosítják egyoldalúan a szerződések feltételeit.

"Jogos igényekre, ügyfélpanaszokra válaszul született meg a most elfogadott banki magatartáskódex. A válság hozta felszínre azokat a problémákat, melyek miatt szükség volt erre az egyértelműbb szabályozásra" - hangsúlyozta a miniszterelnök a kódex aláírása után.

Védi az ügyfeleket

Bajnai Gordon szerint a magatartáskódex a bankok erőfölényével szemben nyújt védelmet az ügyfeleknek, kiszámítható és kiegyensúlyozott kapcsolatot teremt a felek között. "Ahogy romlottak a piaci feltételek, sokszor volt az az érzése az embernek, hogy a pénzintézetek veszteségük illetve kockázatuk egy részét az ügyfelekre hárítják" - vázolta fel a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a magyarországi bankok jelesre vizsgáztak állóképességből és hitelképességből. "Tavasszal kicsit talán elkapkodott volt a parlament által elfogadott törvény, majd nyáron az egyoldalú szerződésmódosítások borzolták a kedélyeket, ezért kellett a kormánynak közbelépnie" - emelte ki Bajnai. Szerinte azért volt szükség a megállapodásra, hogy hosszú távon is megmaradhasson a bizalom a bankok és az ügyfelek között.

A tárgyalás után az is elhangzott, hogy szerdán 13 bank írta alá a kódexet, ezek a cégek lényegében a magyar lakossági piac közel 90 százalékát lefedik, azonban a felek bíznak abban, hogy a jövőben több pénzintézet és hitelközvetítő is csatlakozik a megállapodáshoz.

Ugyanakkor azt a kormányfő is kiemelte, hogy a kódex nem azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek megtagadják a hiteleik fizetését. "A szerződéses feltételeket mindenkinek be kell tartani, a kódex arra szolgál, hogy ezek a viszonyok egyértelműek legyenek" - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

Nem emelhetnek ész nélkül


Az elfogadott kódex egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a pénzintézetek ezentúl nem emelhetik korlátlanul a különböző díjakat a hitelek esetében, hiszen az infláció határt szab.

Emellett a bankok azt is elfogadták, hogy a jövőben világosan meg kell mondani melyek azok a konkrét, mérhető okok, melyek miatt emelik a törlesztőrészletet, és a feltételek javulása esetén ugyanannyi idő alatt csökkenteni is kell a részleteket. Emellett a kódex elfogadása 2009 decemberétől lehetőséget nyújt az ügyfeleknek a tartozás átütemezésére, hogy a jóhiszemű adósok akár késve is tudjanak törleszteni.

A kódex egyik rendelkezésekor azt is elfogadták a cégek, hogy a jövőben devizahitelek esetében lehessen egyösszegben törleszteni, kedvezőbb feltételekkel kiszállni a hitelből. Ez az előtörlesztés jelenleg is lehetséges, azonban a bankok nagy része magas díjakat kér érte.

Történelmi jelentőségű?

Az elfogadott kódex a bankokra nézve kötelező, ha nem tartják be, akkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) maximum 2 milliárd forintos bírságot szabhat ki a pénzintézetre.

"Ez csak az első lépés a bankok szabályozásával kapcsolatban, ősszel több jogszabályt is szeretnénk módosítani. Szabályozni kell például a hitelközvetítőket, hiszen jelenleg is több mint száz ilyen ügyben folyik eljárás" - emelte ki Bajnai Gordon.

"A megállapodás minden bizonnyal be fog kerülni a történelemkönyvekbe, hiszen szakmai szempontból is nagy jelentőségű" - hangsúlyozta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség alelnöke a sajtótájékoztatón. Szeritne a magyar a világ egyik legstabilabb bankrendszere, hiszen tőkeellátottsága és menedzsmentje jobb az átlagnál. "Kevés olyan bankrendszer van a világon, melynek nem volt szüksére költségvetési forrásra tőkeként" - emelte ki Patai Mihály.

Farkas Ádám, a PSZÁF felügyeleti bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: azt szeretnék, ha ez a kódex egyfajta védjegy lenne a bankok számára. A cégek azt is vállalták, hogy a kódex rendelkezéseit kiterjesztik a teljes csoportra, azaz leányvállalataikra is.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.