2p

A Magyar Dohányipari Szövetség jövőre hét százalékos jövedékiadó-emeléssel számol, mivel Magyarországnak el kell érnie az Európai Unió által előírt ezer szálanként 64 eurós tételes adóelemet - közölte Patai András, a szövetség ügyvezető elnöke.

A növekedési arányt 255 forint euró árfolyamon kalkulálták - tette hozzá. Az idén, a korábbi kormánydöntésnek megfelelően április 1-jétől 2,8 százalékkal emelték a dohány jövedéki adóját, és az idén szeptemberben további 2,8 százalékos emelés lesz. Április 1-jétől a tételes adóelem 7420 forint ezer szál cigarettánként, a százalékos pedig a kiskereskedelmi ár 27,75 százaléka. A minimum adó 13 730 forint ezer szálanként. Az az uniós elvárás, hogy a jövedéki adó a kiskereskedelmi ár 57 százaléka legyen, már teljesült, csak a tételes adóelem nem - magyarázta Patai András.

A szövetség elnöke beszámolt arról, hogy tavaly 15,4 milliárd szál cigarettát értékesítettek belföldön, 11,8 százalékkal többet az előző évinél. Az eladások - a feketekereskedelem miatt - 2005-ben éves szinten még 7,4 százalékkal csökkentek. Tavaly a dohány jövedéki adójából 223 milliárd forint költségvetési bevétel származott és további 67 milliárd forintot áfaként fizettek be, ami összességében a költségvetési bevételek két százalékát jelentette.

Az elnök megjegyezte, hogy az 1992-93-ban történt privatizáció óta összesen 350 millió dollár közvetlen tőkebefektetés valósult meg a magyar dohányiparban. Az ágazat jelenleg mintegy 25 ezer embernek ad munkát, döntően az ország keleti felében gazdálkodóknak és idénymunkásoknak. A hazai kereslet csökkenése miatt tavaly 8700 tonna dohánylevelet termesztettek, holott az EU kvóta 12 333 tonnára adott volna lehetőséget.

Patai András újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2006-ban a piacon már látszottak a stabilitás jelei, de a feketepiac nagyon nyomott árakat szabott. Ha a stabilizáció idén és jövőre is folytatódik, akkor lehet majd az ár tekintetében jobb pozíciót kivívni. A benchmarkot jelentő MPPC (Most Popular Price Category), azaz a legnépszerűbb termékkategóriában egy doboz cigaretta ára jelenleg 485 forint.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!