<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A Magyar Dohányipari Szövetség jövőre hét százalékos jövedékiadó-emeléssel számol, mivel Magyarországnak el kell érnie az Európai Unió által előírt ezer szálanként 64 eurós tételes adóelemet - közölte Patai András, a szövetség ügyvezető elnöke.

A növekedési arányt 255 forint euró árfolyamon kalkulálták - tette hozzá. Az idén, a korábbi kormánydöntésnek megfelelően április 1-jétől 2,8 százalékkal emelték a dohány jövedéki adóját, és az idén szeptemberben további 2,8 százalékos emelés lesz. Április 1-jétől a tételes adóelem 7420 forint ezer szál cigarettánként, a százalékos pedig a kiskereskedelmi ár 27,75 százaléka. A minimum adó 13 730 forint ezer szálanként. Az az uniós elvárás, hogy a jövedéki adó a kiskereskedelmi ár 57 százaléka legyen, már teljesült, csak a tételes adóelem nem - magyarázta Patai András.

A szövetség elnöke beszámolt arról, hogy tavaly 15,4 milliárd szál cigarettát értékesítettek belföldön, 11,8 százalékkal többet az előző évinél. Az eladások - a feketekereskedelem miatt - 2005-ben éves szinten még 7,4 százalékkal csökkentek. Tavaly a dohány jövedéki adójából 223 milliárd forint költségvetési bevétel származott és további 67 milliárd forintot áfaként fizettek be, ami összességében a költségvetési bevételek két százalékát jelentette.

Az elnök megjegyezte, hogy az 1992-93-ban történt privatizáció óta összesen 350 millió dollár közvetlen tőkebefektetés valósult meg a magyar dohányiparban. Az ágazat jelenleg mintegy 25 ezer embernek ad munkát, döntően az ország keleti felében gazdálkodóknak és idénymunkásoknak. A hazai kereslet csökkenése miatt tavaly 8700 tonna dohánylevelet termesztettek, holott az EU kvóta 12 333 tonnára adott volna lehetőséget.

Patai András újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2006-ban a piacon már látszottak a stabilitás jelei, de a feketepiac nagyon nyomott árakat szabott. Ha a stabilizáció idén és jövőre is folytatódik, akkor lehet majd az ár tekintetében jobb pozíciót kivívni. A benchmarkot jelentő MPPC (Most Popular Price Category), azaz a legnépszerűbb termékkategóriában egy doboz cigaretta ára jelenleg 485 forint.

Menedzsment Fórum