Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A májusban véleményezett 1 százalékos magyar visszaesést immár 1,3-ra növelte az EBRD. A bank szerint jövőre is inkább csak stagnálás lesz.

Meredeken lassul az idén a szélesebb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdasági növekedése, mivel az átalakuló régión belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai - jósolta szerdán Londonban ismertetett új, átfogó előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A pénzintézet a térség több országában, köztük Magyarországon egész évi idei recesszióval számol, és rontotta is a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzését.

Az EBRD szerdai - idei harmadik - jelentésében közölte: a tavalyi 4,6 százalék után 2012-ben 2,7 százalékos átlagos gazdasági növekedésre számít a tevékenységi területét alkotó országcsoport egészében.

Ez jelentősen rontott prognózis, ugyanis a bank az eggyel korábbi, májusban összeállított előrejelzésében még 3,1 százalékos átlagos idei növekedéssel számolt működési régiójában.

Az EBRD közölte: közgazdászai jövőre most már csak 3,2 százalékig visszagyorsuló növekedést várnak ebben a térségben a májusi jelentésben valószínűsített 3,7 százalék helyett.

A bank szerdai előrejelzése szerint a szélesebb régión belül a közép-európai és a balti gazdaságokban ennél is gyengébb, a tavalyi 3,5 százalékos átlag után az idén 1,7 százalékos növekedés várható, 2013-ban pedig 1,9 százalékig élénkülhet a GDP-növekedés üteme.

Az e szűkebb térségre szóló új idei EBRD-előrejelzés 0,1 százalékponttal jobb a májusinál, a 2013-ra vonatkozó prognózist azonban a pénzintézet alaposan rontotta, mivel az előző jelentésben még 2,3 százalékos jövő évi növekedési várakozás szerepelt Közép-Európára és a balti országokra.

Magyarország

Magyarországon az EBRD 2012 egészére a májusban jósolt 1,0 százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 1,3 százalékos idei GDP-mínuszt jósol. A bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: a szerdai jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-jelentésben valószínűsített 0,7 százalék helyett.

Az EBRD szerint az általa várt idei recesszió fő tényezője továbbra is a hazai fogyasztás zsugorodása. Emellett a jórészt külföldi tulajdonú bankrendszerben zajló mérlegalkalmazkodási - vagyis hitelforrás-csökkentő tőkeleépítési, "deleveraging" - folyamat is visszahúzó erővel hat a növekedésre, és "nem javította a bankszektorbeli hangulatot" az újonnan bevezetett tranzakciós illeték, amely tovább növeli a bankrendszer eddig is magas adóterheit.

Az EU-nak beterjesztett új konvergenciaprogram hangsúlyozza a költségvetési fenntarthatóság helyreállítása melletti elkötelezettséget, és az IMF/EU-tárgyalások elkezdése erősítheti azokat a várakozásokat, hogy az ország költségvetési és külső sebezhetőségeit sikerül kezelni.

Az EBRD szerint azonban több olyan adóügyi és szabályozási kérdés is van, amelyek komoly mértékben nehezíteni fogják az IMF/EU-tárgyalások gyors befejezését.

A szerdai EBRD-jelentés több forgatókönyvet is tartalmaz az euróövezeti gazdaság várható teljesítményére.

Eurózóna

A bank alapeseti forgatókönyve az, hogy a valutaunió összesített hazai összterméke az idén átlagosan 0,3 százalékkal visszaesik, jövőre pedig stagnál.

A borúlátó forgatókönyv megvalósulása esetén ugyanakkor az euróövezet GDP-értéke 2012 egészében 1 százalékkal, 2013-ban már 2 százalékkal csökkenne.

Az EBRD derűlátó forgatókönyvében viszont nulla százalékos idei és 1 százalékos jövő évi valutauniós növekedés szerepel.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.