2p

Megkezdődött a kórházi szállítói tartozások kifizetése, a kórházak adóssága folyamatosan csökken - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden, a Világgazdaság aznapi cikkére reagálva; a lap szerint a kórházak tartozásainak összege az elmúlt időszakban sem csökkent, mi több, növekedett, miután a megyei és a fővárosi intézmények államosítása miatt gyakorlatilag leállt a számlafizetés.

A napilap azt írta: az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek 10-15 milliárd, a gyógyszerbeszállítóknak 8-10 milliárd, a teljes beszállítói körnek összesen nagyjából 40-50 milliárd forinttal tartoznak jelenleg is a kórházak.

Az egészségügyi államtitkárság a közleményben cáfolta, hogy akár 70 milliárd forint is lehet a hazai kórházak lejárt adósságállománya. Mint írták, tavaly a harmadik negyedévben - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának összesített adatai szerint - a kórházak lejárt szállítói tartozása 43,3 milliárd forint volt.

December végén a "kasszasöprés" révén 21 milliárd 70 millió, majd az Egészségbiztosítási-alap egyenlegjavulásából 27 milliárd forint került az egészségügybe a többi között azzal a céllal, hogy az intézmények kifizessék lejárt szállítói tartozásaikat, így az adósságállomány számottevően csökkent - tették hozzá.

Mint kiemelték: idén januárban az államtitkárság egyeztetéseket kezdeményezett a beszállítókkal a tartozások rendezésének módjáról, mikéntjéről. A tartozások kifizetése az említett összegekből megkezdődött.

A kórházak negyedik negyedévi adósságállományának felmérése jelenleg folyamatban van, pontos adatok két héten belül várhatók - írta az államtitkárság a közleményben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!