<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Megkezdődött a kórházi szállítói tartozások kifizetése, a kórházak adóssága folyamatosan csökken - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden, a Világgazdaság aznapi cikkére reagálva; a lap szerint a kórházak tartozásainak összege az elmúlt időszakban sem csökkent, mi több, növekedett, miután a megyei és a fővárosi intézmények államosítása miatt gyakorlatilag leállt a számlafizetés.

A napilap azt írta: az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek 10-15 milliárd, a gyógyszerbeszállítóknak 8-10 milliárd, a teljes beszállítói körnek összesen nagyjából 40-50 milliárd forinttal tartoznak jelenleg is a kórházak.

Az egészségügyi államtitkárság a közleményben cáfolta, hogy akár 70 milliárd forint is lehet a hazai kórházak lejárt adósságállománya. Mint írták, tavaly a harmadik negyedévben - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának összesített adatai szerint - a kórházak lejárt szállítói tartozása 43,3 milliárd forint volt.

December végén a "kasszasöprés" révén 21 milliárd 70 millió, majd az Egészségbiztosítási-alap egyenlegjavulásából 27 milliárd forint került az egészségügybe a többi között azzal a céllal, hogy az intézmények kifizessék lejárt szállítói tartozásaikat, így az adósságállomány számottevően csökkent - tették hozzá.

Mint kiemelték: idén januárban az államtitkárság egyeztetéseket kezdeményezett a beszállítókkal a tartozások rendezésének módjáról, mikéntjéről. A tartozások kifizetése az említett összegekből megkezdődött.

A kórházak negyedik negyedévi adósságállományának felmérése jelenleg folyamatban van, pontos adatok két héten belül várhatók - írta az államtitkárság a közleményben.

MTI