<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A kórházak adósságkonszolidációjának első lépéseként a kórházak tartozásait valószínűleg a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetből (GYEMSZI) létrejövő, az intézményekben a fenntartói és tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet, munkanevén Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) veszi át - írta a Világgazdaság kedden.

A lapnak Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára elmondta: az ÁEEK többek között olyan háttértevékenységeket fog ellátni, mint az ingatlanfenntartás, a karbantartás, az őrzés-védelem, a takarítás és a beszerzések bizonyos köre.

A kórházak tartozását központosítják, majd legkésőbb a jövő év első negyedévében rendezik - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ehhez a Miniszterelnökség fejezetében szereplő 60 milliárd forintos tartozásrendezési előirányzat mekkora része használható fel, úgy válaszolt: ez teljes egészében is szolgálhatja az egészségügyi intézmények konszolidációját.

Elmondta azt is, hogy az adósságok központosítása után tárgyalni szeretnének a beszállítókkal az adósságrendezésről. "Tisztességes, hosszú távon is mindkét fél céljait szolgáló megoldásra törekszünk" - mondta.

Megemlítette, hogy a jelenleginél hosszabb távú keretmegállapodásokat, és bizonyos tevékenységekre koncessziókat is elképzelhetőnek tart.

MTI