Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A jelek szerint decemberben megállt az állástalanok számának emelkedése hazánkban, azonban a szakemberek szerint ez csak átmeneti, az év első felében további leépítésekre kell felkészülni. Mfor.hu-háttér.

2009 negyedik negyedévében a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 783 ezer, a munkanélkülieké 442 ezer fő volt, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett - közölte a KSH péntek reggel. Mindez azt jelenti, hogy megállít a munkanélküliség emelkedése, ugyanakkora volt a ráta, mint novemberben.

Még korai pezsgőt bontani

"Nagyon nem lepett meg a pénteken közölt adat, nem gondolom, hogy tartósan megállna a munkanélküliség emelkedése" - mondta el az mfor.hu kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

A szakemberek többsége tavaly ősszel úgy vélekedett, hogy 11 százalék körül tetőzhet a munkanélküliség, Török szerint ezen a mostani adat sem változtat. "Továbbra is azt gondolom, hogy lesznek még leépítések 2010 első felében a versenyszférában, de itt nem kell nagyon hatalmas számokra gondolni, legfeljebb 15-20 ezer új munkanélkülire számítok még" - emelte ki az elemző.

Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a KSH csak a regisztrált munkanélküliek számát tartja nyilván, a Raiffeisen szakértője szerint pedig sok esetben akár hónapok is eltelhetnek, mire valaki regisztrálja magát a munkaügyi központban. Gyakran ugyanis fel kell dolgozniuk az elbocsátottaknak az első sokkot, majd nekiállnak munkát keresni, és csak néhány hónapos sikertelen keresgélés után döntenek úgy, hogy a központok segítségét kérik.

A Raiffeisen elemzőjének véleményét osztják az Equilor szakemberei is, akik szerint csak átmeneti megtorpanás történt a munkanélküliségban decemberben.

A szolgáltatóiparban jöhetnek még a leépítések

"A feldolgozóiparban az elbocsátások talán már elérhették a csúcsot, sőt vannak már példák  létszámbővítésre is" - emelte ki Török Zoltán. Példaként említette az autóipari beszállítókat, melyek már vesznek fel embereket, 2008 őszén ez volt az a szektor, mely megkezdte a tömeges elbocsátásokat. A kkv-k esetében ugyanakkor még 2010 is nagyon keserű lesz - vélekedik Török. A szakember további csődökre számít a kis- és középvállalati szektorban, szerinte elsősorban a szolgáltatások területén jöhetnek még leépítések az első félévben.

"Az év második felében lassú javulás jöhet a magyar munkaerőpiacon, az év végére kicsivel 10 százalék feletti munkanélküliségi rátára számítunk" - tette hozzá kérdésünkre az elemző.

A magyar munkaerőpiac rákfenéje az alacsony aktivitás


A munkanélküliség alakulása mellett általában az aktivitási rátát szokták különös figyelemmel kísérni a szakemberek. Az aktivitási ráta a 15-74 évesek körében 55 százalékos volt a negyedik negyedévben, ez nagyjából állandó a tavalyi év közepe óta.

"Az aktivitás növelése már a következő kormány feladata lesz, ez minden bizonnyal egy több éves stratégia mentén képzelhető csak el" - vélekedik ezzel kapcsolatban Török Zoltán.

Az inaktívak legnagyobb részét a 74 év alatti nyugdíjasok adják, azonban ide sorolandóak az úgynevezett passzív munkanélküliek is, akik nem hajlandóak legalizáltan munkát vállalni. Többségük a szürke vagy a fekete gazdaságban tesz szert jövedelemre - állapítják meg az Equilor szakemberei pénteken kiadott elemzésükben. "A magyarországi aktivitási ráta évek óta az európai uniós átlag alatt van, ami a mindenkori kormány helyzetét is nehezíti, tekintve, hogy minél kevesebben adóznak a bérük és jövedelmük után, annál kisebb a kormányzat mozgástere az adóbevétel elköltése terén" - teszik hozzá.

Az aktivitási ráta emelkedését a részmunkaidős foglalkoztatás erősítésével lehetne elérni, egyes tanulmányok szerint a közszférában az ügyfélszolgálati és az egészségügyi munkakörök esetében lehetne alkalmazni, több műszakot bevezetni, és az erre allokált bértömeget ennek értelmében több embernek, bár csökkentve, kifizetni - vázolják fel az egyik lehetséges megoldást az Equilor szakemberei.

"A munkaerőpiaci helyzet javításának másik megoldása a külföldi munkavállalás lehetne. Egy 2009. közepi statisztika szerint a külföldön dolgozók hazautalt jövedelme teszi ki a bolgár GDP 20, a román GDP 8 illetve a szlovák GDP 6 százalékát. Magyarországon ugyanez az arány körülbelül fél százalék lehet. Figyelembe véve a magyar lakosság kevésbé mobilis mivoltát, illetve az egyelőre csak alig éledező európai gazdasági teljesítményt, rövid távon itt sem látható komoly javulási potenciál" - olvasható az elemzésben.

Az Equilor szakértői szerint az áttörést hosszabb távon egy ismét felpörgő hazai és nemzetközi gazdaság, egy több évre előretekintő kormányzati foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása (amely azonban túlmutat a számokon és megpróbál a lakosság legalsó szintjéig eljutni), az adórendszer átalakítása, illetve a nem szokványos foglalkoztatási trendek felé történő elmozdulás hozhatja meg együttesen.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.