<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Némileg meglepte a Magyar Bankszövetséget az MNB javaslata a devizahitelezés szigorításáról, hiszen korábban tárgyaltak hasonló kérdésekről, de a tárgyalások még nem zárultak le. Állításuk szerint csak a sajtóból értesültek a javaslatról, máig nem kaptak hivatalos értesítést. Mfor.hu-háttér.

"Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Bankszövetség a mai napig nem kapta meg az MNB javaslatait, mi is csak a sajtóból értesültünk azokról" - válaszolta az mfor.hu megkeresésére Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. A szakember hozzátette: ígéretet kaptak a Pénzügyminisztériumtól, hogy még a héten eljuttatja hozzájuk a javaslatokat.

Müller János szerint éppen a fentiek miatt egyelőre a hatástanulmányt sem ismerik, amire az MNB hivatkozott, amikor azt mondta, hogy ha ezek az intézkedések már 2004-ben bevezetésre kerültek volna, akkor 15-20 százalékkal lett volna alacsonyabb a hitelkihelyezés.

"Megkezdődött egy egyeztetési folyamat a jegybankkal, mi el is juttattuk a javaslatainkat, észrevételeinket. Mi eddig azt hittük, hogy most ennek a folyamatnak a közepén tartunk, ezért volt váratlan Simor András hétvégi bejelentése arról, hogy elküldték javaslatukat a pénzügyminiszternek" - vázolja fel a Bankszövetség szakembere.

Elismerik, hogy vannak kockázatok

"A bankok sosem vitatták azt, hogy a rendszerszintű kockázatokat kezelni, mérsékelni kell. Innen már csak az a kérdés, mit tekintünk rendszerszintű kockázatoknak" - vélekedik Müller János. A jegybank szerint a lakosság devizában történt túlzott eladósodása ilyen kockázatnak minősül.

Elvileg az sem vitatott a bankok részéről, hogy a fedezeti arányt valamilyen módon kezelni kell, rögzíteni kell az irányelveket. Egyelőre a mérték és a bevezetés időpontja az, ami szerintünk kérdéses, ezekről tárgyalni kell - teszi hozzá a Bankszövetség tanácsadója.

Mint ismeretes, az MNB hétfőn hozta nyilvánosságra javaslatának részleteit: a tervek szerint a jövőben a dokumentálható jövedelem arányában maximálnák a törlesztőrészletet, azaz például a háztartások nettó 250 ezer forintos jövedelemig még forintban is csak legfeljebb a jövedelem 30 százalékát vállalhatnák havi törlesztésként. Devizahitelek esetében ez az arány még alacsonyabb lenne. A devizákon belül a nemzeti bank javaslata megkülönböztetné az euróhiteleket és az egyéb devizában felvett kölcsönöket, ez sokak szerint oda vezethet, hogy szitne teljesen eltűnnek majd a svájci frank alapú hitelek a magyar piacról.

Emellett a jegybank maximálná a fedezeti arányt is: még forinthitelek esetében is az ingatlan értékének maximum 70 százalékára adhatnának hitelt a pénzintézetek.

Az autóhitelek esetében a jövőben öt évben maximálhatják a futamidőt, ha a kormány elfogadja a javaslatot, sokak szerint ez is érzékenyen érintené a piacot.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.