<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Szerdán az Európai Parlament elutasította az Európai Bizottság tervezetét, amely az inflációhoz igazodva megemelte volna az alkoholos italokra kivetett jövedéki adó szintjét.

Az EP 198 igen, 355 nem és 39 tartózkodás mellett visszautalta a parlamenti szakbizottságba a tervezetet. (Az EP konzultatív jogkörrel bír adózási kérdésekben. Ennek szabályai előírják, hogy amennyiben a képviselők a javaslat ellen szavaznak, és a bizottság nem vonja vissza azt, a szöveg visszakerül a parlamenti szakbizottságba.) A néppárti jelentéstevő, a luxemburgi Astrid Lulling egyébként azt is javasolta, hogy teljesen el kellene törölni a minimálisan előírt jövedékiadó-szinteket.

Az Unió szerint torz a piac

Az EU akkori tizenkét tagja még 1992-ben határozott meg jövedékiadó-minimumot az alkoholtartalmú italokra (a bor kivételével). A cél az volt, hogy csökkentsék az alkoholtermékek piacának az eltérő nemzeti szabályozásokból fakadó torzulását. A bizottsági javaslat szerint most az inflációt figyelembe véve emelni kellene az adó minimális mértékét.

A képviselők viszont ehelyett arra ösztönöznék az átlagosnál magasabb adót szedő tagállamokat, hogy fagyasszák be az adószintet, majd fokozatosan csökkentsék azt, miközben az átlagnál kevesebbet kivető országok emelnék a jövedéki adót.

A plenáris parlamenti vitában a néppárti frakció nevében szólalt fel Becsey Zsolt. Szerinte "filozófiaváltásra van szükség a jövedéki adó terén, s a minimumszint euróban történő meghatározása semmit sem javít a konvergencia helyzetén. Vagyis csak a célt nem éri el."

A képviselő úgy véli: a bizottság javaslata újabb kötelező inflációs terheket rakna a tagállamok nyakába, és ez veszélyeztethetné az euróbevezetés feltételeinek teljesítését is.

Az italpancsolás generátora?

"Hogyan hihetjük azt, hogy Bulgáriában vagy Romániában 100-150 eurós fizetések mellett ez nem lesz a feketegazdaság, a bűnözés és az italpancsolás generátora? Vagy itt a jövedéki adóra költik majd a félhavi fizetésüket?" - érvelt Becsey.

"Ha valódi konvergenciát akarunk, akkor egy magatartási kódexet kell életbe léptetnünk, melyben az átlagos jövedéki adó felett és alatt lévő tagállamok is vállalják, hogy ahhoz csak középre konvergálva nyúlnak, ha ezt gazdasági lehetőségeik megengedik" - tette hozzá a politikus.

MTI/Menedzsment Fórum