<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A dubaji Burdzs Kalifa babérjaira törne egy új felhőkarcoló. Ez talán nem annyira meglepő, mint az, hogy Irakban szeretnék felépíteni.

Elkészültek a tervei a világ legmagasabb toronyházának, amelyet az alkotó csapat, az AMBS Architects The Bride (A mennyasszony) névre keresztelt el. Amennyiben megvalósulnak a tervek, akkor az egyik leggazdagabb iraki tartományban, az olajkitermeléséről ismert Baszrában épülhet fel a torony.

Nem túlzás, amit a tervezők állítanak, hogy ez lesz a világ első függőleges városa. Ha figyelembe vesszük azt, hogy négy toronyból és a közöttük az égbe törő csúcsból álló épületegyüttes 1,5 millió négyzetméter meghaladó területtel rendelkezik. Ez pedig nagyobb, mint Budapest belvárosa, és nem sokkal marad el a világ egyik legkisebb miniállama, Monacónak a területétől.

Így nézne ki a világ legmagasabb épülete

A The Bride a tervek szerint 3780 láb, vagyis 1,15 kilométer magas lenne. Ez jócskán meghaladná a jelenlegi csúcstartó, Burdzs Kalifa 2723 lábas magasságát. Ahogy túlszárnyalná a jelenleg még szintén csak terveken létező, Szaúd-Arábiába tervezett Kingdom Tower-t is, amely felépítése esetén 3307 láb magas lenne.

Az elsőre talán meglepő elnevezés, A mennyasszony neve az épület formája ihlette, amelynek egyik üvegezett kupolája, mint egy fátyol terülne el a kereskedelmi egység felett. Itt szállodák, üzletek és bevásárlóközpontok mellett parkok és kertek szolgálnák a lakók és a látogatók kikapcsolódását. Az egyes részek között pedig helyi vasút biztosítaná az összeköttetést.

A jelenlegi csúcstartó, a  Burdzs Kalifa

A tervezők arra is figyeltek, hogy az épület környezettudatos legyen, így egy aktív komplexumot álmodtak meg, vagyis az épület energiatermelése meghaladná a felhasználását. Arra a kérdésre, hogy miért kell a sivatag közepére egy ekkora építményt felhúzni, a tervezők azt mondták, hogy a termőföldekben szegény vidéken nem lenne jó elpazarolni az értékes területeket.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.