2012. május 17. 09:16

A közeljövően nagyjából tíz százalékos sávban mozoghat az euró árfolyama, de könnyen elképzelhető, hogy évekig ez a sáv fogja megszabni az árfolyam két szélét - hangzott el egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. A szakemberek szerint egyben marad az eurózóna, mivel a görögök kilépése senkinek nem lenne kedvező. Mfor.hu-tudósítás.

Idén már talán nem kell kiigazítás

"Továbbra is arra számítunk, hogy lesz megállapodás az IMF-fel, de csak a harmadik negyedévben. A most bemutatott Széll Kálmán Terv 2.0 után idén már talán nem lesz szükség további költségvetési kiigazításra, de ha Európa elhasal, akkor az átírhatja a jövő évi terveket és 2013-ban további intézkedések kellhetnek" - mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője a cég csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

Az elemző szerint az újabb reformcsomaggal várhatóan elkerüljük majd a kohéziós források befagyasztását és kikerülhet hazánk a túlzott deficit eljárás alól, de korai lenne hátradőlni. "Pozitívum, hogy az újabb reformcsomag sokkal inkább igazodik a piaci várakozásokhoz, mint a tavaly bemutatott első Széll Kálmán Terv, sokkal piackonformabb annál" - véli Kuti Ákos. A mostani reformcsomagban a kockázatot a telefonadó és a pénzügyi tranzakciós illeték hatásai jelentik.

Az Equilor szakemberei az idei évre 3,1 százalékos hiánycélt várnak szemben a kormány 2,5 százalékos céljával. A jövő évre 2,9 százalékra csökkenhet a deficit. A gazdaságot illetően az idei évre 0,2 százalékos visszaesést vár a befektetési vállalkozás, majd jövőre 1,4 százalékos lehet a növekedés.

Mibe érdemes fektetni?

A magyar részvénypiacon az Equilor két vonzó befektetési lehetőséget lát: a Mol esetében szerintük a héten megjelent gyorsjelentés és racionalizálási program kedvező, a jelek arra utalnak, hogy az olajcég kicsit ki tudja vonni magát a hangulati hatások alól. A másik "favorit" a Magyar Telekom, mely az utóbbi napokban történelmi mélypontokra esett, azonban hosszabb távon jó vétel lehet.

Több éves időtávon a Richtert javasolják az elemzők, hiszen szerintük a folyamatban lévő kutatások és a cariprazyne pozitív eredményei két-három éven belül hozhatnak eredményt, ezeket még nem árazta be teljesen a piac.

Az amerikai piacon a technológiai szektorral kapcsolatban az elemzők szerint nem az Apple lesz az idei év fő sztorija, hanem valamelyik olyan cég, melyben most kevésbé bízik a piac, a RIM vagy a Nokia árfolyama bármikor kilőhet.

Szokás szerint két modellportfóliót is összeállítottak a cég szakemberei. A konzervatív befektetőknek 40 százalék inflációkövető magyar kötvényt, 40 százalék 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, valamint 10-10 százaléknyi Mol- és Telekom-részvényt javasolnak. Azoknak, akik a kockázatosabb befektetéseket szeretik, a 40 százaléknyi inflációkövető magyar papír mellett 60 százalékos részvénykitettséget javasolnak, a Mol és a Telekom mellett lengyel és cseh papírokkal.

Beragadhat a forint

"280-310 közötti forintárfolyamra számítunk, a jelek szerint a magyar kormány elkötelezett az IMF-megállapodás mellett, a piac pozitívan értékelte, hogy Varga Mihály lett az új főtárgyaló" - vázolta fel Szántó András, az Equilor deviza üzletágának vezetője. Hozzátette: nem csak rövid távon várható a fenti árolyam, de jó esély van arra is, hogy évekig ebben a sávban ragad be a forint.

"A növekedést a hitelezési aktivitás, az állami beruházások vagy a fogyasztói bizalom segíthetik. Ezek közül a bizalom és a hitelezés továbbra is problémás, míg az állami beruházásokra nem lehet számítani, mivel a kormány elkötelezett a költségvetési cél tartása mellett" - vázolta fel Szántó.

A szakember szerint a jelenlegi hozamfelárak mellett nagyon komoly spórolást jelenthetne az IMF-hitel felhasználása, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a következő hónapokban fokozatosan puhul majd a kormány kommunikációja, és végül lehívjuk az összeg egy részét.

Marad a görög euró

Az utóbbi hetek legnagyobb slágere a görög helyzet volt, a piacon gyakorlatilag most mindenki erről beszél. Kuti Ákos szerint ebben a helyzetben azok a dogmák, melyektől korábban elzárkóztak, valósággá válhatnak, így például jelentősen nőtt egy közös eurókötvény kibocsátásának esélye.

"Az eurózónából való kilépés szerintem semmit nem oldana meg, sem az euró strukturális problémáit, sem pedig Görögország gondjait. Éppen ezért én arra számítok, hogy az ország maradni fog az eurózónában, mivel egy kilépés túlságosan rázós lenne. Szerintünk egyik politikai erő sem vállalná a szakítást Európával,éás ebben az eurózóna sem érdekelt" - vázolta fel Kuti.

A jegybankok részéről az Equilor arra számít, hogy az EKB részéről elindul egy újabb likviditásnövelés vagy egy segélycsomag Görögország számára. Emellett a Fed esetleges QE3 programja írhatja át a forgatókönyvet, most nagyobb esélye van annak, hogy lesz ilyen új program, de az csak az év második felében realizálódhat.

BK
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.