<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Görögország feloldhatja a tavaly bevezetett tőkekorlátozások döntő részét az év végéig - vélte a balkáni ország bankszövetségének a vezetője.

Mint mondta, várakozása szerint a korlátozásokat ősztől fokozatosan oldják majd fel, és csak néhány intézkedés marad érvényben jövőre.

A tőkekorlátozást tavaly június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett.

2014 novembere és a múlt év júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből.

A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek. A lakosság szempontjából különösen fájdalmas, hogy heti nem több mint 420 eurót vehetnek ki azóta is számláikról, a gazdaságot pedig lefékezte, ismét zsugorodik a GDP.

A görög jegybank a héten azt közölte, hogy várakozása szerint idén 0,3 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye a tavalyi 0,2 százalékos visszaesés után.

Az idei első negyedévben a GDP 1,4 százalékkal zsugorodott éves szinten. A jegybank az év második felére a gazdaság élénkülésére számít.

MTI