3p

Gajus Scheltema csupa olyasmit tweetelt, amitől idegbajt kapnak Orbánék.

Aki kíváncsi arra, hogy miért borult ki ennyire Szijjártó Péter Hollandia magyarországi nagykövetére, annak érdemes átlapoznia Gajus Scheltema tweet bejegyzéseit. A diplomata nem csinál titkot világnézetéből, amely nyilvánvalóan nem passzol a magyar kormány értékrendszerébe.

Gajus Scheltema 

E tekintetben a leginkább egyértelmű bejegyzés április 12-én született, amikor Scheltema az Economist cikkét osztotta meg, melyben a brit lap a CEU körüli ügyekkel foglalkozott. A cikk címe: Hungary passes a law to shut down a bothersome university.  Vagyis szabad fordításban: Magyarország törvénnyel csukatná be a neki nem tetsző egyetemet.

Egy másik poszt pedig azt a cikket linkeli, amely Soros György brüsszeli nyilatkozatára adott kormányzati reakcióról szól. Az amerikai-magyar üzletember Orbán "maffia-államáról" beszélt, melyre reagálva a Fidesz elítélte mind a bizottságot, mind Sorost, felróva Brüsszelnek, hogy milyen minőségben fogadhatták egyáltalán ilyen magas szinten az üzletembert, akinek semmilyen politikai felhatalmazása nincs.

A magyar sajtóhelyzettel kapcsolatban is lényegében állásfoglalással felérő tweet jelent meg a nagykövet oldalán. Az idézett cikk leglényegesebb állítása, hogy az EU-s tiltakozások ellenére az magyar kormány propagandagépezetté változtatta a médiát.

Ezzel a holland nagykövet egyértelmű állást foglalt a kérdésben, amit bizonyára egy életre megjegyeztek maguknak a magyar külügy irányítói. Szintén nem erősíthette Scheltema reputációját, hogy többször is retweetelte, vagyis átvette Fran Timmermans bejegyzéseit. Timmermans az Európai Bizottság alelnöke, aki rendszeresen kritizálja a magyar kormányt. "Ez az állítás olyan röhejes, hogy szinte zavarba ejtő, hogy reagálni kell rá" - reagált arra a kormányzati kommunikációra, amely szerint az EU Soros György bevándorlási terveit hajtja végre és évente egymillió migráns betelepítését célozza.

A Scheltema által átvett egyik Timmermans-bejegyzés a Magyarország elleni széleskörű uniós jogi eljárások megvizsgálásáról szól, melyek törvényes és tényszerű alapokon nyugszanak a bizottsági alelnök szerint.

A távozó holland nagykövet egy másik tweetje pedig a Helsinki Bizottság és a TASZ delegációjának kanadai látogatásáról szól. E két szervezet dedikáltan a célpontja a magyar kormány civilellenes kampányának. Így amikor Scheltema aktív nagykövetként ilyen tweeteket tesz közzé, azzal félreérthetetlen politikai üzenetet is küld a fogadó ország felé.

Van viszont egy kormánypárti politikus, akinek a nézetei, illetve politikai cselekvése közel állhat Scheltemához. A nagykövet több alkalommal is átvette Navracsics Tibor bejegyzéseit.

Navracsics Tibor 

A volt közigazgatási és igazságügyi minisztertől, jelenleg uniós biztostól például olyan gondolatokat tartott fontosnak megosztani, hogy "a kultúra nélkül nincs esély az uniós integráció megmaradására". Egy másik, átvett poszt pedig az Erasmus programhoz kapcsolódó applikációra hívja fel a figyelmet.

Mint a témákból kiderül, ezek nem politikai töltetű gondolatok, mégis figyelemre méltó, hogy az alapjogokért felelős Scheltema utóközlésre érdemesnek tartja az orbáni világtól eltávolodó, biztosi minőségében azzal időnként óvatosan konfrontálódó Navracsics megnyilvánulásait. 

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!