3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szomorú évforduló volt az elmúlt napokban Magyarország számára: két éve sokak szerint az államcsőd elkerüléséért küzdött a magyar kormány, aminek a vége az IMF-hitel lett. 2008 októberében néhány nap alatt megfelezték az OTP árfolyamát a tőzsdén, a forint pedig egészen 270-ig zuhant az euróval szemben. Mfor.hu-háttér.

Nehéz pontosan meghatározni a két évvel ezelőtti magyar válság csúcspontját, de az utólagos beszámolók alapján valamikor október 9-10-én voltunk a legközelebb az államcsődhöz. Állítólag akkor dőlt el az is, hogy hazánk a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Unióhoz fordul segítségért.

Az OTP-t és a forintot ütötték leginkább

"Négy nap alatt értékük közel felét elveszítették az OTP-részvények a Budapesti Értéktőzsdén, különösen a ma délutáni zuhanás volt meglepő, pár perc alatt 10 százalékkal zuhantak a papírok" - írta az mfor.hu október 9-én, csütörtökön este. Akkor még csak kérdésként vetődött fel, hogy egyesek az OTP bukására spekulálnak, hiszen fundamentálisan nehezen volt magyarázható a szakadás.

Ráadásul érdekes mozgások voltak a bankpapír piacán, hiszen október 9-én például néhány perccel a zárás előtt még 5 százalékos mínuszban volt az árfolyam, majd a vége 14,33 százalékos bukás lett. Utólag Soros György és befektetési alapja lett kikiáltva bűnbaknak, félmilliárdos PSZÁF-bírság lett az ügylet eredménye.

Mai szemmel kicsit hihetetlen, de október 9-én olyan hírek is elterjedtek a tőzsdezárás után, hogy állami irányítás alá vonják az OTP-t, azonban a pénzügyminiszter és a kormányszóvivő cáfolta ezeket a feltételezéseket. Másnap reggel Veres János felajánlotta, hogy az állam szükség esetén garanciát vállal az OTP teljes bankközi hitelállományára, a cég menedzsmentje viszont ezt elutasította.

A pénteki kereskedés csapkodással indult a tőzsdén, ide-oda rángatták a részvényeket. A nap végén 3 százalék közelében volt a BUX index gyengülése, az OTP újabb 6,6 százalékos veszteséget szenvedett el, így már csak 3600 forintot ért. Közben a menedzsment két kézzel zsákolta a saját részvényeket, pénteken több mint 3,5 millió darabot vettek.

A forintot kiütötték is péntek reggelre, a nyitás után a 270-es árfolyamot is áttörte a magyar deviza az euróval szemben. Mindez közel 10 százalékos gyengülés volt ahhoz képest, hogy csütörtök reggel még 252 körül állt az árfolyam. Délutánra aztán ismét erősödött a forint, a piaci pletykák szerint az MNB kezdte el venni a magyar devizát, de ezt cáfolták. A tőzsdezárás után 259,60-nál állt az euró árfolyama.Gyurcsány a megmentő szerepében

Így érkeztünk tehát el az október 11-12-ei hétvégéhez. Péntekre máris sikerült bűnbakot találni az OTP zuhanása miatt, Greg Coffey azonban szombaton tagadta, hogy része lett volna a magyar bankpapír beszakításában. Coffey azt nyilatkozta, hogy 2008-ban nem is kereskedett OTP-papírokkal.

A hétvégi tárgyalások után volt szó először az IMF és az EU segítségéről: hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök állt ki a sajtó elé. A kormányfő kiemelte: hazánk sikeresen védekezik, elsőként szerezte meg az IMF és az Európai Unió támogatását. Igaz, akkor még arról volt szó, hogy a nemzetközi szervezetek pénzét nem kell majd felhasználnunk.

A csütörtök éjjel megkezdett és a hétvégén is folytatott intézkedések nyomán a forint és a Budapesti Értéktőzsde BUX-indexe is erősödésnek indult hétfő reggel - mondta el a miniszterelnök. Hozzátette, hogy bár újabb várható támadásokról konkrét információk egyelőre nincsenek, a pénzügyi helyzet bizonytalansága miatt bármi előfordulhat. Ezért folytatják a folyamatos megbeszéléseket a pénzügyi szakemberekkel.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!