<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az ingyenebéd korszaka lejárt, a gazdaság helyreállításához pedig nem csak szakértelem, hanem politikai bátorság is kell. Ez lehetne a rezüméje a Figyelő és a CIB Bank keddi konferenciájának, amelyen neves közgazdászok arra keresték a választ, miként juthatna ki a magyar gazdaság a gödörből. Feltűnt köztük egy ex-pénzügyminiszter is, aki beismerte: hiba volt a kettős beszéd, s az ország lejtőre kerülése miatt őt is felelősség terheli.

Befékezett az állam, bandzsít a kormány.

Idén egyébként még ennél is kisebb bővüléssel vagyunk kénytelenek számolni: a két százalék elmarad az eurózóna 2,6-2,8, illetve az Európai Unió átlagosan három százalék körüli növekedési ütemétől, mondta el előadásában Palócz Éva.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint ez arra vezethető vissza, hogy a kormány - látva az elszabaduló államháztartási hiányt - "nagyon súlyosan, minden átmenet nélkül" visszafogta az állami kiadásokat. Tehát hiába nőtt négy százalékkal az idei első félévben a nem állami szektor teljesítménye, az állami szektor mínusz négy százaléka az egész gazdaság növekedését visszahúzta.

A szakember szerint a növekedést gátolja az is, hogy - egy 2006 eleji kimutatás szerint - Belgium és Németország után Magyarországon a legmagasabb a munkát terhelő adó az Európai Unióban. "Bár a hazai adószint önmagában nem drámai, a munkát terhelő adók nagysága nem arányos fejlettségi szintünkkel. Ezen mindenképp változtatni kell" - emelte ki Palócz Éva, aki szomorúan konstatálta: a felmérés óta ezek a terhek nemhogy csökkentek, hanem mintegy három százalékkal még emelkedtek is.

Az infláció és a bacik

Szintén a munkát terhelő adók és az egyéb adók arányának egészségesebbé tétele mellett érvelt előadásában Király Júlia, a korábban elhangzott vélemények némelyikével kapcsolatban viszont éles kritikát fogalmazott meg.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke Török Lászlóhoz fordulva például meglehetősen pikírt hangnemben így szólt: ”Kedves Laci. (...) Nem igaz, amit mondtál, hogy az infláció olyan, mint a láz: nem baj, ha kicsit magas, mert legalább kiöli a testből a bacikat. Ez nem így működik, a magas infláció ugyanis szétzilálja a gazdaságot.” Utalt arra: a mutató alacsonyan tartása a gazdaság stabilitása miatt fontos.

Király Júlia szerint 2009-re az infláció három százalék alá csökkenhet, ennek azonban komoly kockázatai vannak. Az euró bevezetésének időpontjával kapcsolatban csak annyit közölt: azt majd a kabinettel közösen állapítják meg.

Szerinte egyelőre azért nem neveznek meg konkrét időpontot, mert nem kívánnak abba a hibába esni, mint a korábbi kormányok, amelyek már több céldátumot is meglebegtettek - végül egyiket sem tudták tartani. Végezetül kiemelte: az euró bevezetésének legfontosabb feltétele, hogy a kormány teljesítse az ahhoz szükséges küszöbfeltételeket és elindítsa a nagy strukturális reformokat.

Az egyelőre kérdéses, van-e ehhez megfelelő politikai bátorság, mivel - mint ahogy Palócz Éva fogalmazott - jelenleg a kormány "egyik szeme az államháztartási hiányon, a másik pedig a népszerűségi indexen van."         

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.