2017. január 11. 11:46

Noha számos ágazatban egyre fenyegetőbb problémát jelent a munkaerőhiány, az IT-szektor egyedülálló és innovatív módon reagált a kialakult helyzetre.

Magyarországon jelenleg sok területen munkaerőhiány van kezdve a kereskedelemtől a vendéglátásig. Miközben itt a hírekből kiindulva állandósulni látszik a helyzet, addig az egyik - munkaerőhiány szempontjából kiemelkedő - ágazatban innovatív megoldással kezelik a problémát. Az egyik legsúlyosabb helyzet az informatikai szektorban alakult ki, ahol az állások 3,5 százalékát nem tudják betölteni a cégek. Egy tavalyi felmérés szerint 2015-ben 22 ezer informatikus végzettségű dolgozót tudtak volna felvenni, ha lett volna, aki betöltse a meghirdetett pozíciókat. A helyzet ráadásul csak egyre rosszabb lesz, hiszen ma Európában 600-700 ezer fős hiány van szoftverfejlesztőből, és ez 2020-ra egy uniós kutatás alapján 900 ezerre nő.

A probléma megoldását magáncégek is kezükbe vették, ahelyett, hogy a piac a kormányra várna: intenzív képzésekkel igyekeznek orvosolni a kialakult helyzetet, melyek iránt úgy tűnik, egyre nagyobb az érdeklődés is. Már ugyanis nemcsak a felsőoktatási képzéseiket félbehagyók, vagy érettségizettek választják a gyorstalpalókat, hanem pályaelhagyó diplomások is - derül ki a Codecool informatikai szakoktató cég felméréséből. Míg a most végzetteknek csak harmada volt diplomás, a képzésnek most nekivágók immár fele került ki olyanok közül, akik felsőoktatásban végeztek, és akár már egy jó néhány éves stabil egzisztenciát adnak fel.

A piacon elérhető képzések között akad 4 és 18 hónapos is, ám mindkettőnek ugyanaz a célja: a cégek informatikus iránti munkaerőigényét kielégíteni, illetve megakadályozni a helyzet további súlyosbodását. Igaz, ezeknek az ára is megvan, a Codecool 18 hónapos képzéséért 1,497 millió forintot kell kifizetni Budapesten, Miskolcon 1,297-et, a Green Fox Academy 4 hónaposáért pedig 1,29 millió + áfát, tehát 1,64 milliót. Előtörlesztés esetén azonban kedvezményes ár él: 990 ezer forint+áfa (bruttó 1,25 millió forint) Utóbbi újítása, hogy a képzési idő után is van lehetőség a díj törlesztésére, ekkor a végzés utáni harmadik hónapban kell elkezdeni a fizetést és havonta 71 666 forint +áfát, vagyis 91 015 forintot kell törleszteni.

Bár ez első ránézésre tetemes összegnek tűnik, a képzések után minimum 220 ezer forintos fizetést "garantálnak". A Green Fox Academy esetében a partnereiktől érkező állásajánlatok közül egyet köteles elfogadni a frissen végzett, ha legalább havi nettó 220 ezres bérezést kínál és Budapesten vagy Pest megyében van. A piacon azonban általában ennél jóval magasabb fizetés érhető el.

A gyorstalpalók sorához csatlakozott nemrég a Training360 Yellowroad képzése is, mely 4 hónapos kurzussal áll csatasorba. Ebből egy hónap az alapképzés majd három hónap szakosodás következik Java, Frontend és C# irányokba. A képzés értéke a piaci viszonyoknak megfelelő, vagyis 1,5 millió forint, ezt azonban nem kell kifizetni. Ingyen ebéd persze nincsen, a képzést követő 4 hónapban kizárólag a partnercégek egyikéhez lehet leszerződni.

A gyorstalpalók esetében nincsenek előzetes követelmények, nem kell matektudás, és a bölcsészdiploma sem kizáró ok, hiszen minden esetben többfordulós felvételi folyamat van.  Ennek során angol és magyar nyelvű teszteken, személyes illetve telefonos interjúkon, csoportos szimuláción kell részt vennie a jelentkezőnek. A feladatok közös célja, hogy kiderítsék a jelentkező mennyire alkalmas fejlesztőnek, a leginkább megfelelő személyek kiválasztása nagyobb garanciát is nyújt a képzés utáni elhelyezkedésre.

Bár a 4 hónapos képzési idő is rövid lehet egyesek szerint, akad még ennél is gyorsabb gyorstalpaló. A MOME művészeti egyetem lévén elindította a saját informatikai képzését, a MOME Code-ot. Itt 9 hetes képzés keretében frontend fejlesztőket képeznek, vagyis olyan informatikusokat, akik weboldalak, felhasználói felületek megjelenítésén dolgoznak. Így pedig már nem is áll annyira távol egymástól a művészet és az informatika területe, és érthetővé válik a rövid képzési idő is. Specifikus képzést nyújtanak. A kurzus azoknak szól, akik grafikai és design vonalon mozognak. 

mfor.hu