3p

Átmenetileg tovább gyorsuló magyarországi inflációt jósolnak a múlt hónapról londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint még mindig az élelmiszer- és üzemanyagárak adják a célszintet meghaladó magyar infláció fő felhajtóerejét.

A pénteken esedékes decemberi inflációs adatsor előtt megjelent első citybeli prognózisok közül a JP Morgan bankcsoporté 4,5 százalékos tizenkét havi - teljes kosárra mért - inflációt valószínűsít a novemberi 4,2 százalékos után. A ház londoni szakelemzői szerint az általuk várt gyorsulást az élelmiszerek és az üzemanyagok további áremelkedése okozta.

A JP Morgan szerint azonban a decemberi infláció jó eséllyel már a tetőzés lesz, bár a ház az idén nem számít arra sem, hogy a magyarországi áremelkedési ütem visszasüllyed a célszintig: jelenleg érvényes előrejelzése 4 százalék körüli tizenkét havi inflációt valószínűsít az idei év végére.

A JP Morgan londoni elemzői ebben a környezetben további jegybanki kamatemelést jósolnak: mostani prognózisuk szerint a magyar jegybank ebben a hónapban is végrehajt egy negyed százalékpontos szigorítást, majd az év vége felé még egyet, így az MNB-alapkamat 6,25 százalékon zárhatja 2011-et. A cég távlati előrejelzése még további emeléseket jósol: 2012 decemberére most 7,00 százalékos MNB-kamatszintet várnak a JP Morgan londoni szakelemzői.

A BNP Paribas bankcsoport londoni elemzői 4,4 százalékos decemberi éves inflációt valószínűsítenek, elsősorban a magasabb üzemanyagárak és a gyengébb forint miatt, miután továbbra sincs nyomás a keresleti oldalról.

A ház citybeli szakértői ugyanakkor azzal számolnak, hogy az adóváltozások miatt idén már az erősebb fogyasztás is hajtja majd az inflációt. A BNP Paribas elemzői szerint ez a kamatszigorítás folytatását indokolja. A befektetési bank szintén vár egy újabb negyed százalékpontos kamatemelést januárra, és 2011 végére 6,75 százalékig emelkedő magyarországi alapkamatot jósol.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői 4,5 százalékos decemberi inflációt állítottak be előrejelzésükbe, közölve: a gyorsulás fő okát a kedvezőtlen költségfelhajtó (cost-push) tényezőkben látják. A cost-push infláció meghatározása a költségoldalról gerjesztett árinflációt jelöli, olyan környezetben, amelyben a keresleti oldali inflációs nyomás egyébként nem erősödik.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzői 4,4 százalékra gyorsuló decemberi inflációt várnak, elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt. A továbbra is gyenge belső fogyasztás a ház szerint ugyanakkor valószínűleg egyelőre kordában tartja a szolgáltatások és a tartós fogyasztási termékek áremelkedését.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!