TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kedden érkezik hazánkba a Nemzetközi Valutaalap (IMF ) küldöttsége - ez az első ilyen jellegű vizit az október végi kölcsönfelvétel óta. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezére találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel, Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőjével és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. A látogatás kapcsán szárnyra kapott az a pletyka, hogy piaci szereplők szerint a nemzetközi szervezet nincs megelégedve hazánk teljesítményével. Ez azért nem tűnik valószínűnek, mert az első felülvizsgálat februárban esedékes, és ezen a pár héten már úgyse múlna semmi. Mfor.hu háttér.

Kedden kiderül, mi jár Strauss-Kahn fejében (Mfor-montázs)

Ettől függetlenül a magyar vezetőknek nagyon nehéz percei lehetnek majd a találkozón. Egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy a magyar gazdaság teljesítménye sokkal rosszabb lesz, mint mínusz egy százalék. Ez pedig szükségessé teszi a költségvetésben, illetve az IMF-megállapodásban lefektetett makropálya módosítását, vagyis ismét kiadásokat kell csökkenteni. Erre azért lehet szükség, mert a költségvetés bevételeinek nagy része a GDP-hez kötött, azaz lényegében a gazdaság teljesítményével együtt automatikusan folyik be az államkasszába. Ilyen jellegű bevétel a forgalmi- és jövedéki adók zöme.

Mint ismeretes, a kormánynak az államháztartási deficittel kapcsolatban igen kemény feltételeket kellett vállalnia. Ennek keretében eltörölték a 13. havi bért, illetve a 80 ezer forint feletti nyugdíjak esetében a 13. havi kifizetést. Ám a decemberi tüntetések és sztrájkok hatására a kormány az így megtakarított pénz egy részét kompenzációként visszajuttatja a munkavállalóknak. Vagyis úgy tűnik, hogy a deficit lefaragása nem sikerült teljes mértékben.

Kétségek támadhatnak a teljesítéssel kapcsolatban

Ami a részleteket illeti, a hitellel kapcsolatos rossz hírek egyike, hogy a kormány és az IMF egy százalékos GDP-csökkenéssel számol – valószínű azonban, hogy ennél nagyobb visszaesés lesz. Ha pedig ez történik, akkor nagy nehézségekkel nézhetünk szembe, hiszen kisebb GDP-ből nem lesz elegendő adóbevétel, növekszik a költségvetési hiány és a külföldi hitelek iránti igény.

Emiatt újabb spekulációs hullám indulhat, mert a romló egyensúly mellett kétségek támadhatnak: hátha mégsem elegendő ez a most megnyugtató mértékűnek látszó tartalék. Eközben más államok is kérnek pénzt az IMF-től, és egyszer az ő tartalékaik is elfogynak. Tehát elképzelhető, hogy ilyen esetben Magyarországnak nem lesz kitől újabb hiteleket kérni.

A konkrét strukturális lépéseket nem tartalmazó megállapodás elfogadása még meglepőbb az IMF részéről, amely eddig sokkal mélyebb változtatásokat szokott igényelni. A Valutaalap vezetősége szerint azonban sürget az idő, és a legfontosabb a piaci spekulációk megállítása. Ez a logika azonban fordítva is igaz: ha az IMF követelt volna komoly reformokat, akkor azokba a kormány kénytelen lett volna gyorsan belemenni.

A Fidesz teljes mértékben elhibázottnak tartja a deficit ilyen módon való mérséklését. Vagyis az ellenzék a nem a közalkalmazotti béreket csökkentené, hanem más forrásból venné el a szükséges pénzt.

Húszmilliárdot hívhatunk le

Mint ismert, a 20 milliárd eurós készenléti hitel keretéből 12,5 milliárd eurót ad az IMF, 6,5 milliárdot az Európai Unió és egymilliárdot a Világbank. Az összeg 2010. március 31-ig áll rendelkezésre, a visszafizetés 3-5 év alatt történik, a kamat 5 és 6 százalék között lesz, továbbá évente egynegyed százalék készenléti díjat is kell fizetnie Magyarországnak.

A hitelkeretet nem kötelező igénybe venni - hangsúlyozták az IMF és az EU képviselői. Ha Magyarország azt kívánja tenni, akkor a kormánynak és az MNB-nek közösen kell kezdeményeznie. A lehívás ütemezését az IMF hagyja jóvá. A keret úgynevezett "fejnehéz", vagyis a 20 milliárd euró jelentősebb része már a futamidő elején rendelkezésre áll.

VMI

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.