2017. július 14. 13:30

A kormány szerint ahol ennyi pénz van, ott jutnia kell béremelésre is.

Ezekben az órákban folynak a bértárgyalások az önkormányzati dolgozókat képviselő szakszervezet, az MKKSZ, illetve a kormány képviselői között. Ahogy azt tegnapi cikkünkben jeleztük, a kormány kemény álláspontot képvisel az önkormányzati követelésekkel szemben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 

A helyhatóságoknál dolgozók még idén 25 százalékos béremelést várnak, majd a következő két évben további 12, illetve 7 százalékot akarnak kapni.

Lázár János a tegnapi tájékoztatóján ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet az mfor kérdésére reagálva, hogy az önkormányzatoknál tavaly összesen 6,5 milliárd forint jutalmat fizettek ki. Márpedig ahol ennyi pénz áll rendelkezésre a béreken felüli juttatásokra, ott lennie kell tartaléknak a béremelésre is - fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány az adóerő alapján rangsorolja a településeket, és ahol arra szükség volt, ott segített az év eleji minimálbér-emelések fedezetének előteremtésében. Az önkormányzati rendszert éppen ezért nem lehet egységként kezelni, a bérrendezésre nem lehet általános szabályt megfogalmazni - jelentette ki Lázár.

Az általa elmondottakból arra tudunk következtetni, hogy a települések teherbíró képességét külön-külön vizsgálná meg a kormány, ez viszont hosszabb előkészítést igényel. Vannak olyan önkormányzatok, amelyeknek milliárdok vagy százmilliók vannak a számláin, és vannak kicsik, amelyek meg nem tudnak boldogulni - hangzott el a kormányinfón. A miniszter szerint az erőforrásokat arra a 2800 kistelepülésre, városra kell koncentrálni, ahol kevés az adóbevétel, és segíteni kell, hogy meg tudják tartani a jó szakembereket a polgármesteri hivatalban. (Összesen 3200 önkormányzat működik Magyarországon.)

Kérdés, ezek tükrében mire jutnak ma a tárgyaló felek. Lázár kérdésünkre mindenesetre kizártnak tartotta, hogy megállapodás szülessen, mivel az ehhez szükséges kormányzati döntés sem született még meg.

Baka F. Zoltán

mfor.hu