<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Bár azt már nagyjából lehet látni, mely területeken és körülbelül mennyit kíván spórolni a Bajnai-csomag, a gazdaságélénkítő lépésekről egyelőre kevés szó esett. Annyi biztos, hogy a decemberben elfogadott költségvetésben foglaltakhoz képest 500-550 milliárd forintos hiány keletkezik, ha a kormány nem fogja vissza a tervezett kiadásokat. Hétvégén az MSZP kongresszusa kormányfőjelöltnek választotta meg Bajnai Gordont, és szintén mellette foglalt állást az SZDSZ Országos Tanácsa. Ezzel párhuzamosan a civilek által rendezett nagygyűlésen leginkább a Hajdú-Bét egykori csődjét firtatták a miniszterelnök-jelölttel kapcsolatban.

"Az eleje fájdalmas lesz" (Mfor-montázs)

Ez a program nem baloldali, ez a válságkezelés programja, aminek nincs pártszimpátiája, hanem egyszerűen a józan ész parancsa, jelentette ki Bajnai Gordon az MSZP vasárnapi kongresszusán. Hozzátette: a magyar embereknek arról kell dönteniük, hogy néhány százalékkal kevesebb legyen a jövedelmük, vagy elveszítsék állásukat.

Miből lesz itt növekedés?

A részletekről egyelőre sokkal többet nem tudtunk meg - legalábbis a hét közepén már ismertté vált megszorító lépésekhez képest. Ezen túl vasárnap annyit árult el Bajnai, hogy a készülő program többi eleme sem jóléti osztogatás. De - mint mondta - olyan lépések lesznek, amelyek élénkítik a gazdaságot és támogatják a munkát.

A program kapcsán a Fidesz egyébként éppen azt kifogásolja, hogy csak újabb összegek elvonását tartalmazza, de nincs benne megoldás arra, hogyan élénkítsük a gazdaságot. "Magyarország szembemegy Európával, az Európai Unióval, mivel a többi ország mind a gazdaság élénkítését tartja fontosnak" – mondta korábban Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Most úgy tűnik, hogy a decemberben elfogadott költségvetésben foglaltakhoz képest a romló gazdasági környezett miatt mintegy 500-550 milliárd forintos hiány keletkezne, ha a kormány nem fogja vissza a tervezett kiadásokat. (Igaz, azóta a hiánycélt 2,6 százalékról 2,9 százalékra módosították,  de még ennek eléréséhez is hiányzik 250 milliárd forinta szerk.)

Azt már tudjuk, mit vágnak meg

Ami a megszigorító csomag már nyilvánosságra került elemeinek időzítését illeti, 2009 második felétől megszűnne a közszféra kereset-kiegészítése és elhalasztanák a nyugdíjkorrekciót. Sőt, a 13. havi nyugdíj második felének kifizetését sem hajtanák végre – ez minden nyugdíjast érintene. Idén július elsejétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, a gáz- és távhőár-kompenzációt pedig még ebben az évben csökkentenék.

A program három egyéb intézkedést is rögzít: csökkentenék a közösségi közlekedés és a közmédia támogatását, illetve mérsékelnék az agráriumnak juttatott, uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatásokat. Emellett a rendszeres szociális segély összege a mostaninak a hatvan százalékára esne.

A Bajnai-féle csomag összességében a most érvényes mintegy 210 milliárd forintos kiadáscsökkentésre durván 200 milliárdot rakna rá.

Az eleje fájdalmas lesz, de ezzel meg lehet előzni, hogy az ország sokkal rosszabb helyzetbe kerüljön, mondta ezzel kapcsolatban Bajnai Gordon. Kiemelte: a fejében már megvannak a számok, de részletekről csak akkor beszél, ha biztos lesz, hogy neki kell végrehajtania a válságkezelést. Kovács Kálmán SZDSZ-es ügyvivő pedig a számokat illetően annyit mondott: ismert a Reformszövetség javaslata, ahhoz képest még szigorúbb döntéseket kell hozni.

Egyelőre ismeretlen a még Gyurcsány Ferenc által meghirdetett adóreform sorsa is. Az áfa-emelés év közepén bekövetkezik, ám az szja- és a járulékcsökkentési tervek sorsa bizonytalan, és könnyen lehet, hogy azokat idén már nem hajtják végre. Vagyis elképzelhető, hogy a kormány 2009-ben adóemeléssel párosítja a restriktív lépéseket. (A 2010-re vonatkozó tervekkel a helyzet bizonytalansága miatt egyelőre nem foglalkozunk.) 

A civileknek fáj a Hajdú-Bét ügye

Közvetve szintén az új miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos hír, hogy hétvégén civil szervezetek nagygyűlést tartottak a Hősök terén, ahol több szónok is felrótta Bajnai Gordonnak a Hajdú-Bét csődjét, amely során szerintük tisztességtelenül járt el.

Mint ismert, a Wallis Rt., amelynek Bajnai Gordon volt a vezérigazgatója, 1999-ben szerzett többségi tulajdont az orosz válság miatt padlóra került baromfifeldolgozó cégben. A Hajdú-Bét 2003-2004-ben összeomlott, ezért felszámolták. Az ország addigi legnagyobb baromfifeldolgozója nem tudott fizetni a beszállító libatenyésztőknek, akik közül többen öngyilkosok lettek.

VMI

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.