2007. április 19. 15:41

Még mindig csak egyeztet a kormány az ingatlanadóval kapcsolatos elképzelésekről. A terv ugyanakkor változatlan: jövő januártól bevezetik. Már csak néhány tisztázatlan kérdés maradt: kinek kell fizetni, mi után és mennyit. Mfor.hu háttér.

Valakinek fizetnie kell majd...

Heteken belül benyújtja az ingatlanadó tervezetét a kormány az Országgyűlésnek. Az eredeti tervek szerint áprilisban került volna a törvényhozás elé a javaslat, ám ebből már biztosan nem lesz semmi. Ahhoz azonban egyelőre ragaszkodik a kormány, hogy az ingatlanadót már jövőre bevezessék.

Ha pusztán ebből indulunk ki, akkor még van idő: ahhoz, hogy januártól hatályba lépjen a jogszabály, elég, ha október első vagy második hetében nyújtja be a kormány a tervezetet. A lényeg az, hogy a törvényt november közepén ki kell hirdetni.

Ezt leszámítva azonban csak találgatásokról beszélhetünk. A Pénzügyminsiztérium szóvivője, Kőszegi Márk annyit árult el lapunknak, hogy az egyéb, ingatlant érintő helyi adókat nyilván ki fogja váltani az új rendszer. Vagyis az ingatlanadót nem az építmény vagy telekadó mellett, hanem ahelyett fogják fizetni.

Csak kérdések vannak

Összességében azonban az önkormányzatok nem is igen használják ki az ingatlanjellegű adókat - legalábbis szakértők ezt állítják. Ezekből az adónemekből ugyanis hozzávetőleg hatvanmilliárd forint folyik be összesen. Összehasonlításképpen: a helyi iparűzési adóból éves szinten 350 milliárd forint bevétel származik.

Kérdés, mekkora összeg folyhat majd be az ingatlanadóból. Egyes elképzelések szerint csak néhány milliárd forint származik majd belőle, mert azt nyilván értékhatárhoz fogják kötni. A legfrissebb értesülések szerint azonban akár százmilliárd forinttal is számolhatunk. Mindez olyan "apróságokon" múlik, hogy hány százalék lesz az adó mértéke, illetve kiknek kell azt megfizetni.

Európában szeretik

Nemzetközi példákból kiindulva az ingatlanadó igen népszerű és elterjedt. Európában mindössze négy országban nem alkalmazzák: Belgiumban, Monacóban, Horvátországban és Máltán. A többi állam sokkal "szívesebben" veti ki az ingatlanadót, mint az ingó vagyontárgyakat célzó vagyonadókat. Utóbbit mindössze hat állam alkalmaz, például Norvégia, Svájc vagy Franciaország, többen az elmúlt 10-15 évben építették le ezt az adónemet.

Az ingatlanadó alanyát, alapját és mértékét tekintve igen színes a paletta. Egyaránt megjelennnek az adóalanyok között a magánszemélyek és a társaságok is - áll egy ingatlanadós konferenciára készített szakanyagban. Hollandiában például ingatlanadót kell fizetni a tulajdonosoknak és a bérlőknek is.

Kinek kell fizetnie?

Az esetek többségében mind a cégekre, mind a magánszemélyekre vonatkozik az adó. Csak a magánszemélyeket terheli Csehországban, Franciaországban, csak a cégeket például Finnországban és Dániában. Az adó alapját vagy az alapterület vagy az érték után számítják ki.

Ingatlanszakértők egyöntentűen azt állítják: itthon az mindenképpen a magánszemélyeket fogja sújtani, hiszen a magyarországi ingatlanok 95 százaléka magánszemélyek tulajdonában van. (Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy ez a darabszámra és nem az értékre vagy akár négyzetméterre vonatkozik.) Ugyanakkor tény, hogy az embereknek egyszerű többletelvonás lesz az ingatlanadó bevezetése.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.