5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A költségvetés első féléves folyamatai a korábban vártnál kedvezőtlenebbül alakultak mind a bevételi, mind a kiadási oldalon, ezért már az idén is további kiigazításra lenne szükség a 3,8 százalékos hiánycél tartásához – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank szerdai sajtótájékoztatóján, melyen a jegybank legfrissebb előrejelzéseit ismertették. Mfor.hu-tudósítás.

További intézkedések nélkül a következő két-három évben csak álmodhatunk a 3 százalék alatti költségvetési hiányról az MNB szakértői szerint. Így viszont nagy ára lehet a bankadónak, hiszen a növekedést visszafoghatja, a kitűzött célt viszont nem sikerül elérni vele.

Már az idén további megszorításra lenne szükség

Az első féléves költségvetési adatai negatív meglepetést okoztak a jegybank elemzőinek, ezeket csak részben sikerült ellensúlyozni a nyáron bejelentett kormányzati intézkedésekkel. Ugyanakkor a deficitcél eléréséhez még további kiigazításra lenne szükség az év hátralevő hónapjaiban – derül ki az MNB szerdán megjelent inflációs jelentéséből.

„Azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi az utóbbi évek legbizonytalanabb inflációs jelentése. A költségvetési pályával kapcsolatban korlátozott információs bázisra épül az elemzés, ezeket az előrejelzéseket majd a jövő évi költségvetési törvény benyújtása után tudjuk pontosítani” – vázolta fel a szerdai eseményen Virág Barnabás, az inflációs jelentést készítő csoport vezetője.

Ez a bevallottan bizonytalan költségvetési előrejelzés az idei évre 4,3 százalékos, 2011-re pedig 4,1 százalékos költségvetési hiánnyal számol. A deficit a szakemberek szerint 2012-re 3,7 százalékra mérséklődhet. Ezekből a számokból is az látszik, hogy a korábban feltételezettnél szigorúbb költségvetésre van szükség, hogy teljesüljenek a kitűzött célok.

„2011-ben a GDP-arányos kiadások csökkenhetnek, azonban a bevételek tekintetében is visszaesésre számítunk a társasági nyereségadó és az szja területén jelentkező adókiengedés miatt” - emelte ki Virág Barnabás. Tovább nehezíti a költségvetés helyzetét, hogy a magyar gazdaság kilábalása jelenleg exportvezérelt, ennek viszont a költségvetési vonzatai kisebbek. Az MNB szakértői érdemi javulást csak az önkormányzati szektortól várnak jövőre, ez okozhatja a hiány minimális csökkenését.

2012-ben az előrejelzés szerint a bevételek már gyorsabban tudnak növekedni, mint a kiadások, ennek köszönhetően csökkenhet nagyobb mértékben a deficit. Várhatóan két év múlva is elsősorban az önkormányzati szektor helyzetének további javulása lehet kedvező hatással a büdzsére.

A növekedéssel is gondok lehetnek

„Az év első felében elindult egy lassú, törékeny kilábalás a magyar gazdaságban. Ennek erős támaszt ad az export, a belső kereslet azonban továbbra is gyenge. A magyar gazdaság jelenleg egy motorral megy, és ha ezzel a motorral valami gond adódik, akkor újabb recessziós kockázatokkal nézhetünk szembe" - vázolta fel a helyzetet Virág Barnabás.

Ugyanakkor a külső hatásokban már most is látszanak kockázatok: az MNB elemzői szerint a legfontosabb magyar felvevőpiacokon a fiskális feszültségek a korábban vártnál nagyobb lassulást hozhatnak. A belső kereslet pedig talán 2011-től indulhat lassú emelkedésnek a bérek növekedésével és a hitelezési aktivitás pozitív változásával.

A költségvetés helyzete is befolyásolhatja a növekedést, hiszen ha 2011-ben további kiigazítási igények jelentkeznek, akkor azoknak növekedésvisszafogó hatásuk lehet.

A romló kilátások miatt a 2011-es növekedési előrejelzést a májusi 3,2 százalékról 2,8 százalékra csökkentették a jegybank szakemberei. Ebben szerintük a külső konjunktúra lassulása mellett többek között a bankadó negatív hatása is benne van.

Az infláció tekintetében az MNB azzal számol, hogy 2012-ig valószínűleg nem sikerül teljesíteni a jegybank 3 százalékos célját, a következő években is ennél magasabban alakulhat a pénzromlás üteme. Virág Barnabás szerint ennek több oka van, melyek közül a két legfontosabb a forint gyengülése és a nyersanyagárak emelkedése.

A munkaerőpiac már éledezik

„A foglalkoztatásban az év közepén már elkezdődött egy lassú pozitív fordulat. Ugyanakkor ezzel együtt az aktivitás is növekszik, ami tartósan magas munkanélküliséget hozhat. Várakozásaink szerint a következő években a korábbinál lényegesen magasabb munkanélküliségi rátára kell felkészülnünk” - emelte ki a jegybank szakértőcsoportjának vezetője.

A bérek várható alakulásával kapcsolatban Virág Barnabás elmondta: a növekvő inflációs nyomás a fizetésekbe is beépülhet, ugyanakkor a reálbérek növekedése 2012-ig várhatóan elmarad majd a termelékenység bővülésének ütemétől.

A magyar vállalatoknál továbbra is alacsony a kapacitáskihasználtság, éppen ezért az idei évben nem várható további kapacitások megnyitása. A munkaerőpiac szempontjából elsősorban a feldolgozóiparban várható javulás, a szolgáltató szektorban viszont még mindig jelentős munkaerő-tartalékokat látnak az elemzők.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!