TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az adótanácsadó a hibás bevallásért felelősséget vállal azzal, hogy ellenjegyzi azt. Ez azonban korántsem jelenti, hogy mindent az ő nyakába lehet varrni, derül ki az mfor.hu számvitel-kontrolling sorozatának aktuális részéből.

Az adóbevallást, illetőleg az azzal egyenértékű nyilatkozatot adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő (a továbbiakban adótanácsadó) ellenjegyezheti, igaz, ez nem kötelezettség, csak lehetőség.

[ajanlo=1468][igazitas=left/]Az ellenjegyzett hibás adóbevallás, illetőleg adóbevallással egyenértékű nyilatkozat esetén a mulasztási bírságot az adóhatóság az adótanácsadó terhére állapítja meg. A törvény szerint ugyanis az adótanácsadó a hibás bevallásért felelősséget vállal azzal, hogy a bevallást ellenjegyzi.

Hibás bevallás: amiért a tanácsadó felel

De mit értünk hibás bevalláson? Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az a jogsértő bevallások egyik típusa. Hibás az a bevallás, amelynél a törvény szerint kijavításnak van helye, vagy annak adóhiányt nem eredményező hiányosságát az adóhatóság tárja fel. Ilyen "bakinak" számít például az érvényességet nem érintő ki nem töltött adat vagy ha számítási hiba, elírás történik a bevallásban.

Mivel az adótanácsadó a hibás bevallásért felel, az ellenjegyzéssel átveszi az adózótól a kitöltési hibákért járó felelősséget. Az adótanácsadó felelőssége azokban a tévedésekben állapítható meg, amelyeket az ellenőrzés során az adóhatóság egyébként is feltár.

Ami nem a tanácsadó sara

Az ellenjegyzéssel az adótanácsadó nem arra vállal felelősséget, hogy az adóbevallásban foglaltak megfelelnek a valóságnak, mint ahogy arra sem, hogy az annak alapjául szolgáló adatok adójogi minősítése nem ütközik a törvényi előírásokkal.

Célkeresztben a tanács- adó

Az adótanácsadó felelőssége még akkor sem áll fenn, ha a jogsértő adóbevallás elkészítésében közreműködött: rossz, téves minősítést tartalmazó adótanácsot adott ügyfelének, és emiatt az adóhatóság adóhiányt vagy mulasztási bírságot állapít meg. Ilyen eset lehet például, ha olyan adókedvezményt állítottak be az adóbevallásba, amire az adózó nem lett volna jogosult.

A "hibás" bevallás gyakorlatilag csak olyan hibát tartalmaz, amit az adóhatóság a bevallás feldolgozáskori ellenőrzésekor észrevesz. Az APEH honlapján lévő bevallás kitöltő programokkal azonban könnyű ellenőrizni a bevallásokat, mivel ha az "hibás", akkor a problémás részek - elírások, számítási hibák, kitöltetlen sorok - hibaüzenetként jelennek meg.

Ezen tévedéseket az adóhatóság is kifogásolja a feldolgozás során. Azért tartozik hozzájuk mulasztási bírság, mert hátráltatja munkájukat. A tartalmi jellegű vétségeket viszont nem ekkor, hanem az adóellenőrzés során tárja fel. Ezen hibák azonban már jogszerűtlen eljárás következményei, s ilyenkor a jogkövetkezmények az adózót terhelik. Ezen esetekben az adóhiányt, a mulasztási bírságot, a késedelmi kamatot az adóhatóság nem az ellenjegyző adótanácsadó terhére állapítja meg.

Összefoglalva megállapítható, hogy a hibás bevallás általában csak a kézzel, nyomdai úton előállított nyomtatványokon valószerűsíthető. Azonban - például egy magánszemély adóbevallása során - az adóhatósági program használatához is szükség lehet adótanácsadó közreműködésére, talán épen azért, mert a hibaüzenetek javításához szakmai hozzáértés szükséges.

Kerekes Anikó Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.